fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Genk

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr2. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Dankzij de inzet en initiatieven van vrijwilligers kon de werking van het huisvandeMens Genk stevig uitbreiden. Carine Vincken is sinds 2011 voorzitter van het Genks Feestcomité dat het lentefeest en feest vrijzinnige jeugd in Genk organiseert. Germaine Drieskens neemt al vier jaar verschillende taken op in het huisvandeMens.

Katrien Stynen

Vrijwilliger Germaine Drieskens

Germaine Drieskens © Isabelle Pateer

Hoe ben je ertoe gekomen als vrijwilliger bij het huisvandeMens aan de slag te gaan?

Germaine Drieskens: Via mijn vrijwilligerswerk in de gevangenis, voor de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen, maakte ik kennis met het vrijzinnig humanisme. Ik had nog tijd over en zin in extra vrijwilligerswerk, dus heb ik zonder aarzelen op een vacature van het huisvandeMens gereageerd. Ik heb onmiddellijk getelefoneerd en werd er met open armen ontvangen.

 

Welke taken verzorg je als vrijwilliger en wat is je motivatie om voor die taken te kiezen?

Germaine: Ik ben begonnen met de uitleg rond de wilsverklaringen. De informatie die je verschaft is steeds dezelfde, maar de dankbaarheid die je terugkrijgt is groot. Elke cliënt heeft een eigen achtergrond en dat is boeiend om naar te luisteren. Na het volgen van de opleidingsmodule plechtigheden ben ik me eveneens gaan toespitsen op het verzorgen van relatieplechtigheden. Zowel de voorbereidende gesprekken als het schrijven van teksten en het spreken voor publiek geven me veel voldoening. Je gaat als het ware mee op stap met het koppel.

Onlangs ben ik ook gestart met het schrijven van artikels voor de Facebookpagina, waarbij ik maatschappelijke thema’s belicht. Ik begeleid graag mensen en wil het beste in hen naar boven halen. Op termijn hoop ik andere vrijwilligers te coachen en mee te werken aan de module plechtigheden. Ik houd van variatie: als iets mij triggert, dan ga ik ervoor.

 

Welke ervaring als vrijwilliger blijft je het meest bij?

Germaine: Tijdens een gesprek rond voorafgaande zorgplanning vertelden cliënten dat een familielid een week eerder in het kanaal was gereden. Dat had hen erg aangegrepen. Het feit dat ze bij mij tijd en ruimte kregen om hun verhaal te doen, maakte er een warm moment van. En het strafste dat ik ooit deed was een relatieplechtigheid op twee weken tijd voorbereiden. Het koppel was behoorlijk laat met de aanvraag, maar het is me toch gelukt er een mooie en persoonlijke viering van te maken.

 

Om welke reden zou je iemand aanraden vrijwilliger bij het huisvandeMens te worden?

Germaine: Om de hartelijke ontvangst, zonder twijfel. De sfeer die er heerst, zorgt ervoor dat ik steeds een gevoel van thuiskomen heb. Het is een gezellig huis, de koffie staat klaar als je binnenkomt. Ik kan er met mijn vragen terecht, er is altijd wel iemand die tijd voor me maakt. Je krijgt er vertrouwen, vrijheid in je vrijwilligerswerk, en er zijn heel wat mogelijkheden om je te ontplooien.

 

 

Vrijwilliger Carine Vincken

Carine Vincken © Isabelle Pateer

Je bent voorzitter van het Genks Feestcomité. Wat houdt dat precies in?

Carine Vincken: Het is een gevarieerd takenpakket. Er is de administratie die door de jaren heen sterk is toegenomen, maar er is uiteraard ook de organisatie van het lentefeest en feest vrijzinnige jeugd zelf. Met een kleine groep leerkrachten en een consulent van het huisvandeMens vergaderen we regelmatig om de praktische omkadering en de inhoud ervan uit te werken. Ik merk dat de ouders van de kinderen grote verwachtingen hebben en dat verhoogt de druk. Er komt wel wat bij kijken.

 

Waar haal je zelf de meeste voldoening uit tijdens het vrijwilligerswerk?

Carine: De blije gezichten van de kinderen op het feest. Ze kijken ernaar uit en zijn die dag trots op wat ze bereikt hebben. Daar doe je het voor. De voorbereidingen gebeuren tijdens enkele workshops en die zijn leuk om te begeleiden. We proberen de ouders van de feestelingen er ook actief bij te betrekken. Je legt je eigenheid erin, je ‘zijn’, en de emotionele ontlading na afloop is best intens. En ook niet onbelangrijk: omgaan met kinderen houdt je jong van geest.

 

Wat waren de hoogtepunten tot nu toe?

Carine: Het eerste feest en dat van vorig jaar blijven bijzonder voor mij. In 2012 haalden we het lentefeest en feest vrijzinnige jeugd weer naar Genk met heel wat blije ouders en kinderen tot gevolg. Het jaar nadien moesten we wegens de grote groep deelnemende kinderen twee feesten organiseren. Dan kunnen we wel van een succes spreken.

In 2021 werden we door corona uitgedaagd om het concept om te gooien en creëerden we een bubbelwandeling. Dat werd een heel persoonlijk gebeuren, waarbij het gezin van het feestende kind nog meer centraal kwam te staan. De individuele slotceremonie met de leerkracht niet-confessionele zedenleer droeg bij aan een betekenisvolle dag. Het was een serieuze uitdaging, maar gelukkig konden we op meer dan twintig vrijwilligers rekenen.

 

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers voor het Feestcomité?

Carine: Ze zijn echt noodzakelijk en dat is dit jaar pijnlijk duidelijk geworden. Voor het eerst sinds 2012 is er geen gezamenlijke viering, eenvoudigweg omdat we te weinig vrijwilligers hebben. We helpen de ouders met een inspiratiebundel voor een individueel feest, maar dat is toch niet hetzelfde. We zijn een creatief en innovatief comité dat graag nieuwe ideeën uitwerkt, een tentoonstelling bijvoorbeeld, maar daar hebben we hulp bij nodig. We hopen volgend jaar voldoende helpende handen te hebben om weer samen te vieren.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer weten over vrijzinnig humanistische plechtigheden? Informatie vind je hier.

Vragen rond zingeving, zelfbeschikking, levenseinde, rouw …? Lees hier verder.

Meer informatie over lentefeest en feest vrijzinnige jeugd vind je hier.

Foto bovenaan © Shutterstock.com