fbpx
deMens.nu

Vrij op 8 mei

Vandaag herdenken we het einde van de tweede wereldoorlog in Europa en meteen het einde van een lang en vreselijk conflict op ons continent. Verwijzend naar de beroemde uitspraak van Edward Grey, de dag dat het Verenigd Koninkrijk de eerste wereldoorlog in stapte, is 8 mei de dag waarop het licht opnieuw begon te schitteren in Europa. Deze vrede maakte een eind aan een vreselijke oorlog en een vreselijk regime. Het was ook het begin van meer Europa, meer samenwerking en een lange en duurzame vrede op ons continent.

Deze vrede bracht zo veel welvaart en geluk met zich mee dat we liefst zo snel mogelijk vergaten hoe het zo mis was kunnen gaan. Maar samen daarmee vergaten we ook die mensen die in die oorlog hun leven verloren, die mensen die alles opgaven opdat we het licht terug konden zien schitteren, die mensen die door kleine en grote acties van verzet het verschil maakten. Allen kozen ze voor actie in plaats van weg te kijken, goed wetende hoe ontzettend hoog de prijs van verzet kon zijn.

Veel te veel onder hen verloren het leven, tijdens acties of door de vreselijke straffen en ontberingen van een barbaars regime. Hun strijd en hun offers raakten echter vergeten en dat terwijl ze er wel degelijk voor zorgden dat wij vandaag in vrede kunnen samenleven, dat afwijkende stemmen gehoord kunnen worden en dat je niet moet vrezen voor je vrijheid en je leven wanneer je die afwijkende stem laat horen.

Al deze helden verdienen het om nooit vergeten te worden en het is hartverwarmend om te zien hoe vele mensen ze opnieuw willen doen herleven. Laten we hun verhalen horen, laten we hun namen zien, laten we standbeelden oprichten voor deze vele gewone helden die alles gaven opdat wij nu in vrijheid leven. Laten we stil staan bij hun verhalen, namen en die standbeelden en hen beloven alles in het werk te stellen zodat we binnen 75 jaar nog steeds in vrijheid kunnen leven.

Hans De Ceuster
Vrijzinnig humanistisch consulent bij Defensie

 

Waarom we 8 mei 1945 herdenken? from De Studio on Vimeo.