fbpx
deMens.nu

25 jaar huisvandeMens Turnhout

Op woensdag 24 mei vierde huisvandeMens Turnhout haar 25-jarig jubileum.

In 1971 bundelden negen vrijzinnige verenigingen hun krachten en richtten de Unie Vrijzinnige Verenigingen op. Een jaar later, in 1972, werd samen met de Franstalige collega’s de Centraal Vrijzinnige Raad opgericht. Het duurde echter tot 1993 voordat de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing officieel erkend werd, en nog eens negen jaar later kwam de structurerings- en financieringswet tot stand.

In die tijd werden 34 huizenvandeMens opgericht, waaronder ook het huisvandeMens Turnhout in 1998. Destijds stond het bekend als Centrum voor Morele Dienstverlening.

Maar dat was geen pionierswerk, toen in 1998. Een groep toegewijde vrijwilligers zorgde voor de aanwezigheid van onze levensbeschouwing in deze stad. Lang voor de oprichting van het huisvandeMens werden vrijzinnig humanistische plechtigheden al verzorgd, voornamelijk in het crematorium van Turnhout.

In 1998 werd het CMD van Turnhout opgericht met twee collega’s, Denise en Gerrie, beiden al 25 jaar actief voor een huisvandeMens. Gerrie Vercammen werkt vandaag nog steeds voor het huisvandeMens Turnhout, samen met enkele collega’s én de vrijwilligers natuurlijk.

De werking en aanwezigheid van het huisvandeMens Turnhout is door de jaren heen sterk gegroeid. Samenwerkingen met lidverenigingen, feestcomités, en leerkrachten NCZ hebben ervoor gezorgd dat het huisvandeMens stevig verankerd is in het lokale welzijnslandschap, de socio-culturele omgeving en het interlevensbeschouwelijke weefsel van de stad en de ruimere regio.

De deur van het huisvandeMens staat altijd open om steun te bieden op verschillende manieren. Inwoners van Turnhout en omstreken hoeven niet ver te reizen voor een vrijzinnig humanistische plechtigheid, een gesprek over zingeving, informatie over levenseinde, gemeenschapsvormende activiteiten en nog veel meer. Ze kunnen altijd terecht in de Begijnenstraat 53 in Turnhout.