fbpx
deMens.nu

Nieuw lespakket maakt ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap en abortus bespreekbaar

Fara vzw, LUNA abortuscentra en cgso lanceren samen met Sensoa een nieuw lespakket over ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap en abortus. Het pakket richt zich tot leerlingen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs en biedt leerkrachten houvast en duidelijke handvatten om deze thema’s bespreekbaar te maken. Daarvoor werden een 15-tal werkvormen uitgedacht; een ruim aanbod waarmee leerkrachten op elk niveau en in veel verschillende vakken aan de slag kunnen.

Wat als het misloopt

Als het gaat over seksuele en relationele vorming, zijn lessen over anticonceptie vrij ingeburgerd. Een goede zaak, want preventie is ontzettend belangrijk. Maar we moeten het tegelijk ook kunnen hebben over “wat als het misloopt”. Geen enkele anticonceptie is 100% onfeilbaar en mensen zijn dat ook niet.

Ongeplande zwangerschap en jong ouderschap zijn thema’s die jongeren bezighouden. Wanneer tieners seksueel actief worden en met elkaar naar bed gaan, is de kans op een zwangerschap altijd reëel, zelfs wanneer ze zo goed mogelijk proberen om zichzelf hiertegen te beschermen. Uit een bevraging van de Waddist-app van het expertisecentrum voor jeugdwerk ‘De Ambrassade’ blijkt dat 64% tot 75% van de
jongeren tussen 15 en 18 jaar meer willen bijleren over ‘de opties als je plots zwanger wordt’.

Scholen moeten tegenwicht bieden

Via Tik Tok en andere sociale media komen jongeren steeds gemakkelijker (en vroeger) aan informatie.
Helaas circuleert er ook wel eens foutieve informatie. Die vaststelling en bezorgdheid uitte Sensoa begin deze maand nog in de media. Scholen moeten een tegenwicht en vooral ook betrouwbare informatie bieden. Het is belangrijk dat leerlingen kritisch leren kijken naar de informatie die wordt verspreid. Net als over anticonceptie, doen er over ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap en abortus nog steeds heel wat mythes en misverstanden de ronde. Alleen door open over deze thema’s te praten, kunnen tieners de verschillende opties verkennen, bespreken en – indien nodig – een weloverwogen keuze maken.

Koudwatervrees overwinnen

Spreken over relaties en seksualiteit met jongeren is best een uitdaging. Toch is het broodnodig. Via dit kant-en-klare lesmateriaal geven we leerkrachten de nodige achtergrond en tools om eventuele koudwatervrees te overwinnen.

Het lespakket werd de afgelopen maanden getest en bijgestuurd, onder andere door studenten van de lerarenopleiding aan de Arteveldehogeschool in Gent. Zij gingen aan de slag met de werkvormen tijdens de lessen natuurwetenschappen, biologie, godsdienst en zedenleer. Uit de evaluatie bleek dat de leerkrachten in spe de werkvormen theoretisch zeer effectief en goed onderbouwd vonden. Ideaal om
een klasgesprek op gang te brengen. De leerlingen beschreven de werkvormen als vernieuwend, interactief en motiverend. Ook leerlingen die vooraf dachten dat ze alles over abortus wisten, gaven na de les aan veel bijgeleerd te hebben.

Praktisch

Vanaf vandaag is het lespakket digitaal beschikbaar via de materialendatabank van Sensoa (Praten over ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap en abortus – lespakket | Sensoa) en via de websites van de partners.

Leerkrachten die ermee aan de slag gaan, kunnen nog tot het einde van dit jaar feedback geven via een online bevraging (Evaluatie). Die feedback wordt vervolgens verwerkt in het definitieve lespakket. Vervolgens organiseert Sensoa samen met de andere partnerorganisaties op dinsdag 19 maart 2024 een gratis webinar “Hoe geef je les over ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap en abortus” voor leerkrachten en onderwijsprofessionals.