fbpx
deMens.nu

“Een genuanceerde blik, sterk in kritisch denken”

Interview met de winnaars van de Vlaamse Debatwedstrijd 2023

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr4. Lees hier meer artikels uit de reeks ‘Jong.nu’.

Hujo, een jeugdvereniging voor vrijdenkers, gaat jaarlijks op zoek naar de beste debaters uit Vlaanderen en Brussel. Met de Vlaamse Debatwedstrijd wil Hujo jongeren aanmoedigen om een eigen kritische mening te ontwikkelen en daarover in debat te gaan. Dit jaar zijn Kwinten De Vylder en Robin Saccasyn de trotse winnaars van de wedstrijd. Beiden studeren ze aan het GO! Atheneum Voskenslaan in Gent.

Joke Goovaerts

Kunnen jullie jezelf eens voorstellen?

Robin Saccasyn: Ik studeer Latijn-Wiskunde en zit in het vijfde jaar. Ik volg nu wel wiskunde, maar ik zou liever iets met taal doen, vandaar mijn interesse voor de debatwedstrijd. Verder geniet ik graag van de kleine dingen des levens, zoals lekker eten en een rustig dagje thuis, en hecht ik veel waarde aan vrienden en de mensen rond mij.

Kwinten De Vylder: Ik studeer Latijn-Talen en op uitnodiging van Mathias Vander Hoogerstraete, onze mentor en leerkracht niet-confessionele zedenleer, ben ik mij ook voor de debatwedstrijd gaan inzetten. In mijn vrije tijd zwem ik, doe ik vaak aan fitness en kan ik mij ook in de kleine dingen des levens vinden.

 

Hoe hebben jullie de debatwedstrijd ervaren?

Kwinten: Het is echt een competitie voor mensen die graag praten en in debat gaan. Van onze mentor hebben we veel tips en uitleg gekregen over hoe een debat het best wordt gevoerd. Rustig blijven, het hoofd koel houden, op je uitspraak letten en de juiste woorden kiezen, zijn enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.

Robin: Het is een zeer gerichte leerervaring, ook als je niet graag of niet goed spreekt. De jury geeft altijd waardevolle feedback en je leert ook veel door wat anderen zeggen. Het is gewoon een toffe ervaring, ook als je niet wint of het niet supergoed doet. Je debatteert meestal over zeer actuele thema’s. Leuk aan de wedstrijd is vooral dat je je kan inleven in meningen en standpunten die je zelf niet echt verdedigt. Als je daar dan argumenten voor zoekt, krijg je toch een genuanceerde blik. (lees verder onder de foto)

 

Robin Saccasyn en Kwinten De Vylder: “Je inleven in het standpunt van de ander, bevordert het kritisch denken.” © Joke Goovaerts

 

Het debat moet beredeneerd zijn, je moet je goed informeren en ook kritisch denken. Waar hebben jullie dat geleerd?

Robin: Vooral op onze school. Ook de lessen niet-confessionele zedenleer zetten sterk in op kritisch denken. Het is kwestie om goed onderbouwde argumenten te leren formuleren. Waarom is iets belangrijk, waarom moeten we dit of dat doen, welke voordelen heeft het? Je moet proberen om alles zo goed mogelijk en zonder hiaten uit te leggen.

Kwinten: Je moet de actualiteit goed volgen en je inleven in de argumenten van anderen. In het debat verkondig je ook niet per se je eigen mening. Bij het thema kerncentrales bijvoorbeeld, of je nu pro of contra bent, moet je beide standpunten en argumenten kennen. Je inleven in het standpunt van de ander, bevordert het kritisch denken.

 

Wat was de motivatie van de jury om jullie als winnaars aan te duiden?

Robin: Dat we respectvol gedebatteerd hebben en gevat waren.

Kwinten: We hebben op een goed onderbouwde en kritische manier geargumenteerd. En we hebben onze standpunten op een rustige wijze kunnen uiteenzetten. Er was een goed evenwicht.

 

“Luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben”

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Robin: Ik zou graag iets creatiefs met taal doen. Maar ik ben ook geïnteresseerd in astrofysica en ik zou dat willen combineren met taal. Moeilijke wetenschappelijke gegevens over astrofysica in begrijpelijke teksten omzetten, voor het magazine Eos bijvoorbeeld. Met taal spelen en mooie woorden en zinnen vormen om van iets saai-wetenschappelijks toch iets poëtisch te maken.

Kwinten: Ik ben niet zo creatief, mijn toekomstplannen liggen meer in de diplomatie. Dat heeft mij altijd al geïnteresseerd en ik denk dat dat iets voor mij is: ik praat graag en ik heb belangstelling voor internationale politieke relaties. Dus, diplomatie is mijn droomrichting.

 

Welke specifieke thema’s interesseren jullie? En via welke kanalen vergaren jullie informatie?

Kwinten: Alles interesseert mij een beetje, politiek, klimaat … behalve sport. Maar ik ben niet activistisch ingesteld. Ik haal informatie uit de krant De Standaard en ook op het Instagramkanaal nws.nws.nws.

Robin: Ik volg de actualiteit niet nauwgezet en ik ben evenmin activistisch, maar er zijn wel thema’s die mij boeien en waar ik over nadenk, zoals de rechtszaak over de dood van Sanda Dia. Ik vergaar informatie via Instagram bij nws.nws.nws en via de site VRT NWS. (lees verder onder de foto)

 

Kwinten De Vylder en Robin Saccasyn, winnaars van de Vlaamse Debatwedstrijd in 2023: “Je moet objectief naar de feiten kijken en je mening op een genuanceerde manier vormen.” © De Vlaamse Debatwedstrijd / Hujo vzw

 

Hoe kan je als jongere iets voor de samenleving betekenen?

Kwinten: Ik denk dat het in de kleine dingen zit. Ik woon in een dorp en als ik naar huis fiets en zwerfafval in de berm zie liggen, dan neem ik dat mee. Volgens mij kan zoiets soms nuttiger zijn dan grote zaken doen. Die kleine daden kunnen de wereld beter maken.

Robin: Ik heb veel respect voor jongeren die echte actie ondernemen, zoals klimaatactivisten Anuna De Wever en Greta Thunberg. Ze staan in de spotlights en kunnen verandering teweegbrengen. Ik vind en merk dat we als tiener in onze ideeën vaker zwart-wit denken en impulsief reageren. Daarom is het als jongere wel handig om je activisme meer in de kleine dingen te zoeken. Eerst moeten we volwassen worden om een genuanceerde kijk op de werkelijkheid en het nieuws te hebben, om dan later als jongvolwassene of als dertiger echt iets voor de samenleving te betekenen.

 

Wat is jullie boodschap voor andere jongeren?

Robin: Leef in het nu, het gaat snel genoeg. Je moet wel een beetje aan de toekomst denken, maar toch niet te ver vooruit. Denk met het oog op later, maar wees niet versteend van angst met vragen als: wat ga ik studeren en gaat het wel lukken? Er zijn mensen die politieke wetenschappen studeren en dan bijvoorbeeld patissier worden. Dus, het leven wijst zichzelf uit, laat het komen en improviseer, pas het aan. Daarin vind je schoonheid en daaruit ga je de mooiste ervaringen putten, eerder dan dat alles volgens een plannetje verloopt.

Kwinten: Ik zou zeggen: heb geduld. De wereld zou er beter uitzien, indien iedereen een beetje meer geduld met elkaar zou hebben. We worstelen allemaal wel met iets en je ziet dat niet altijd. Dus vandaar, heb wat meer geduld, dat is beter voor iedereen.

Robin: Ik vind nuance van groot belang. Leef je altijd in in beide kanten van iets. Ik begrijp dat je soms gechoqueerd bent als iets je nauw aan het hart ligt, maar je moet objectief naar de feiten kijken en je mening op een genuanceerde manier vormen. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen niet alleen horen wat anderen zeggen, maar dat ze vooral luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben.

Kwinten: Inderdaad, wie het luidst roept, krijgt vaak gelijk en dan is nuance wel zoek. Als we meer geduld zouden hebben en genuanceerder zouden zijn, dan zouden we ook veel verder staan.

 

Meer weten?

De Vlaamse Debatwedstrijd: klik hier.

Hujo: meer informatie hier.