fbpx
deMens.nu

Wat met de andere 80%?

Met grote verbazing bekeek ik de nieuwsreportage van Het journaal 7 van 19 februari 2014 op Eén, over de achteruitgang van het aantal kerkelijke huwelijken in ons land.

Slechts 1 op 5 koppels kiest hier nog voor, zo blijkt uit een onderzoek van Kerk en Leven. Opvallende cijfers zijn dit zeker en vast. Het is ook een erg noemenswaardige maatschappelijke trend.

Wat mij echter enorm stoorde was de eenzijdige berichtgeving van onze openbare omroep, die bij uitstek zo pluralistisch en objectief mogelijk behoort te zijn. Er werd niets vermeld over de redenen waaróm zo weinig mensen nog voor de kerk kiezen. Er werd niets vermeld over de alternatieven, of eerder ‘altaarnatieven’, waar men dan wél voor kiest. Hoe die alternatieven er dan uit (kunnen) zien. Het gaat hier nochtans evengoed over een trend bij 80 procent van een onderzochte groep. Er wordt ook maar één persoon geïnterviewd, een wetenschappelijke ?expert? van de KUL, die vrolijk weet te vertellen dat trouwen in de kerk toch nog altijd meer bewust gebeurt en meer op duurzaamheid is gericht. Zeer wetenschappelijk onderbouwd vermoed ik.

Tot slot sluit de journaliste de reportage af met te zeggen dat “het huis van god nog altijd net dat tikkeltje serieuzer klinkt”. Wel, ik spreek hier uit eigen naam, maar ik werk zelf in het huisvandeMens. Bij ons kan men ongeacht de overtuiging terecht voor vrijzinnig humanistische vieringen en plechtigheden bij alle belangrijke levensmomenten. Jaar na jaar blijven de aanvragen voor huwelijken stijgen. Los van de bijna schaamtevolle eenzijdigheid van dit bericht, is het voor al de mensen die onder meer hiervoor hebben gekozen, en nog willen kiezen, een denigrerende slag in het gezicht. Alsof hun keuze minder bewust is, minder op duurzaamheid is gericht of minder ‘serieus’ zou zijn. Ik vraag me zelfs af of het niet vaak het tegendeel is.

Welke cijfers zijn er nog nodig om de kerk niet meer als norm te gaan beschouwen?

Nils Vandevijvere
Vrijzinnig humanistisch consulent, huis van de Mens Antwerpen