fbpx
deMens.nu

Ethisch neutraal

In zijn opiniestuk ‘Over leven en dood kan de staat niet neutraal zijn’ in Tertio van 26 februari stelt Mark Van De Voorde dat ‘Was de staat werkelijk ethisch neutraal, dan verbood hij bijvoorbeeld de polygamie niet’. Hij vindt dat in onze samenleving de staat op veel domeinen binnendringt in ons leven en ons voorschrijft hoe we ons te gedragen hebben. Volgens hem heeft in zo’n samenleving de mens bovendien de neiging om de wet zijn geweten te laten voorschrijven (of te vervangen).

Waarom is polygamie door de staat verboden? Omdat het overgrote deel van de wetten van de staat door de christelijke moraal werden gedicteerd. We zijn ons nog maar met mondjesmaat aan het bewegen in de richting van een neutrale staat. Religieuze bewegingen, en zeker de monotheïstische, zien dat uiteraard niet graag gebeuren, omdat het hun machtsbasis ondermijnt.

Vandaar zien we telkens een hetze ontstaan rond de goedkeuring van nieuwe ethische wetgeving (abortus, euthanasie, holebihuwelijk, holebi-adoptie,…). Bij deze wetgevingen legt de overheid niets op, maar garandeert de burgers hun eigen keuzes te kunnen maken, zonder enige vorm van dictaat.

Sylvain Peeters
Voorzitter deMens.nu – Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw