fbpx
deMens.nu

Lezersbrief: Grondig debat is noodzakelijk.

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

In De Morgen van 25 februari pleit Joël De Ceulaer voor een scheiding tussen kerk en school. En zoals hij terecht stelt moet daarover een grondig debat gevoerd worden en mag het geen debat zijn over symbolen. Het zou goed zijn dat er in het lessenrooster een bijkomend algemeen en verplicht vak komt over de verschillende levensbeschouwingen (LEF). Levensbeschouwing is immers meer dan essentieel in onze samenleving van vandaag. Maar levensbeschouwelijke vakken kan je niet herleiden tot ethiek, burgerschap en filosofie. Wij pleiten voor het behoud van de levensbeschouwelijke vakken, omdat zij gegeven worden door leerkrachten die dit geven vanuit hun eigen wereldbeeld en met aansluitende waarden. Als er een vak LEF komt, moet dat wel in alle onderwijsnetten komen. Want hier spreekt Joël De Ceulaer helemaal niet over: scheiding van religie en overheid of school en kerk kan maar echt werken als de vrijheid van onderwijs niet gekoppeld wordt aan een verplichte subsidiëring van de vrije scholen. De vrijheid voor het vrij onderwijs behouden zou betekenen dat in de praktijk het merendeel van onze jongeren gewoon het levensbeschouwelijke vak ?rooms-katholieke godsdienst? blijft volgen. Voor het officieel onderwijs geldt die vrijheid niet. Levensbeschouwelijke vakken zouden bijgevolg van de lessenroosters geschrapt worden. Maar inderdaad, dit debat moet grondig gevoerd worden . Voor meer informatie en reacties: Voorzitter en woordvoerder, Sylvain Peeters Tel 0475 42 84 66 voorzitter@demens.nu In De Morgen van 25 februari pleit Joël De Ceulaer voor een scheiding tussen kerk en school. En zoals hij terecht stelt moet daarover een grondig debat gevoerd worden en mag het geen debat zijn over symbolen.Het zou goed zijn dat er in het lessenrooster een bijkomend algemeen en verplicht vak komt over de verschillende levensbeschouwingen (LEF). Levensbeschouwing is immers meer dan essentieel in onze samenleving van vandaag. Maar levensbeschouwelijke vakken kan je niet herleiden tot ethiek, burgerschap en filosofie. Wij pleiten voor het behoud van de levensbeschouwelijke vakken, omdat zij gegeven worden door leerkrachten die dit geven vanuit hun eigen wereldbeeld en met aansluitende waarden.Als er een vak LEF komt, moet dat wel in alle onderwijsnetten komen. Want hier spreekt Joël De Ceulaer helemaal niet over: scheiding van religie en overheid of school en kerk kan maar echt werken als de vrijheid van onderwijs niet gekoppeld wordt aan een verplichte subsidiëring van de vrije scholen.De vrijheid voor het vrij onderwijs behouden zou betekenen dat in de praktijk het merendeel van onze jongeren gewoon het levensbeschouwelijke vak ?rooms-katholieke godsdienst? blijft volgen. Voor het officieel onderwijs geldt die vrijheid niet. Levensbeschouwelijke vakken zouden bijgevolg van de lessenroosters geschrapt worden.Maar inderdaad, dit debat moet grondig gevoerd worden . Voor meer informatie en reacties: Voorzitter en woordvoerder, Sylvain Peeters Tel 0475 42 84 66 voorzitter@demens.nu