fbpx
deMens.nu

Aanslagen Brussel: ex-voorzitter deMens.nu Sonja Eggerickx’ toespraak tijdens wake in Gentse Sint-Niklaaskerk

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

Vertegenwoordigers uit de verschillende religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in Gent, en hun achterban, waakten in de avond van 22 maart in een goed gevulde Sint-Niklaaskerk voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Het initiatief kwam van de interlevensbeschouwelijke werkgroep. Ook gewezen voorzitter van deMens.nu Sonja Eggerickx, nam er het woord en zij bracht deze woorden: Een breaking news moment? Iets over Zaventem, luchthaven, ontploffing? De ochtendbezigheden even onderbreken om écht te luisteren. En dan begint het door te dringen. Afschuw, ongeloof, woede, ?het hele gamma van emoties overvalt ons. Beeld: TV-Oost En ja, we leefden mee met de aanslagen waar dan ook ter wereld, maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat hoe dichter bij huis, hoe emotioneler het wordt. En nu Brussel: dat is héél dichtbij. Dat zijn kinderen, mannen, vrouwen die we misschien kennen. We volgen het nieuws, kijken voortdurend op onze smartphones, krijgen ?gelukkig maar- ook berichten van mensen die laten weten dat ze veilig zijn? Helaas zijn er die dat niet, nooit meer, zullen kunnen laten weten. Wat doen mensen hun medemensen toch aan? Waarom toch die diepe haat?? Het is belangrijk dat we hier over alle levensbeschouwingen heen onze afschuw voor die vreselijke moorden komen uiten, dat we hier tonen dat ondanks de verschillen, we toch samen kunnen rouwen, kunnen samenleven dus ook. Ik vond vanmiddag op facebook een boodschap die -vrij vertaald- luidt als volgt: ?Toen ik een kindje was en akelige dingen zag, zei mijn moeder me: ?zoek en kijk goed: je zal zien dat je altijd mensen vindt die helpen? (Fred Rogers)? Ook nu zagen we die zorgende solidariteit. Laten we elkaar de hand reiken en samen werken aan een betere wereld, in wederzijds respect? In naam van deMens.nu, Unie Vrijzinnige Verenigingen, willen we ons medeleven uitspreken met de slachtoffers, de doden, de gewonden, de overlevers die de knallen weliswaar overleefden maar ze altijd zullen meedragen, de families die achterblijven en dierbaren moeten missen?. Er is nog een erg lange weg af te leggen naar een humane samenleving maar we mogen niet opgeven, niet toegeven aan haat, en vooral ons leven niet laten beheersen door angst. En zoals de grote Humanist Bertrand Russell het verwoordde: ?Remember your humanity and forget the rest?? ?Denk aan je menselijkheid, vergeet de rest? Sonja Eggerickx 22 maart 2016 Een videoreportage erover kan je hier bekijken: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160323_02198993 Vertegenwoordigers uit de verschillende religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in Gent, en hun achterban, waakten in de avond van 22 maart in een goed gevulde Sint-Niklaaskerk voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Het initiatief kwam van de interlevensbeschouwelijke werkgroep. Ook gewezen voorzitter van deMens.nu Sonja Eggerickx, nam er het woord en zij bracht deze woorden:Een breaking news moment? Iets over Zaventem, luchthaven, ontploffing? De ochtendbezigheden even onderbreken om écht te luisteren. En dan begint het door te dringen. Afschuw, ongeloof, woede, ?het hele gamma van emoties overvalt ons. Beeld: TV-Oost En ja, we leefden mee met de aanslagen waar dan ook ter wereld, maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat hoe dichter bij huis, hoe emotioneler het wordt. En nu Brussel: dat is héél dichtbij. Dat zijn kinderen, mannen, vrouwen die we misschien kennen. We volgen het nieuws, kijken voortdurend op onze smartphones, krijgen ?gelukkig maar- ook berichten van mensen die laten weten dat ze veilig zijn? Helaas zijn er die dat niet, nooit meer, zullen kunnen laten weten. Wat doen mensen hun medemensen toch aan? Waarom toch die diepe haat?? Het is belangrijk dat we hier over alle levensbeschouwingen heen onze afschuw voor die vreselijke moorden komen uiten, dat we hier tonen dat ondanks de verschillen, we toch samen kunnen rouwen, kunnen samenleven dus ook. Ik vond vanmiddag op facebook een boodschap die -vrij vertaald- luidt als volgt: ?Toen ik een kindje was en akelige dingen zag, zei mijn moeder me: ?zoek en kijk goed: je zal zien dat je altijd mensen vindt die helpen? (Fred Rogers)? Ook nu zagen we die zorgende solidariteit. Laten we elkaar de hand reiken en samen werken aan een betere wereld, in wederzijds respect? In naam van deMens.nu, Unie Vrijzinnige Verenigingen, willen we ons medeleven uitspreken met de slachtoffers, de doden, de gewonden, de overlevers die de knallen weliswaar overleefden maar ze altijd zullen meedragen, de families die achterblijven en dierbaren moeten missen?. Er is nog een erg lange weg af te leggen naar een humane samenleving maar we mogen niet opgeven, niet toegeven aan haat, en vooral ons leven niet laten beheersen door angst. En zoals de grote Humanist Bertrand Russell het verwoordde: ?Remember your humanity and forget the rest?? ?Denk aan je menselijkheid, vergeet de rest?Sonja Eggerickx 22 maart 2016 Een videoreportage erover kan je hier bekijken:http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160323_02198993