fbpx
deMens.nu

Europa zal secularisme de komende tijd nog hard nodig hebben

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

De Turkse premier, Ahmet Davutoglu, heeft in een persbericht verzekerd dat Turkije een seculiere staat is en dat dit verankerd zal blijven in een nieuwe grondwet waaraan momenteel aan gewerkt wordt. Daarmee sust hij de ongerustheid die was ontstaan nadat de voorzitter van het parlement, Ismail Kahraman, voor een religieuze grondwet had gepleit. Kahraman, die tot de regeringspartij AKP behoort, heeft al laten weten dat zijn opmerking ‘puur persoonlijk’ was. De tegenstrijdige berichtgeving over een al dan niet seculiere staat zijn zeer verontrustend. De relatie tussen Europa en de toetreding van Turkije is al jaren problematisch. Voorstanders hopen dat een toetreding van Turkije een brug zal vormen tussen Europa en het Midden-Oosten. Tegenstanders wijzen op de grote culturele verschillen tussen de EU en Turkije. Zeker als we denken aan bijvoorbeeld de Armeense genocide of de beperkingen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, in strijd met artikel 10 en artikel 11 van het Europese handvest. Het religieus-conservatieve AKP van Erdogan legt ook al enige tijd de seculiere principes aan banden door o.a. een alcoholverbod rond moskeeën in te voeren en de hoofddoek opnieuw toe te laten op scholen. Toch overweegt Europa nog steeds de toetreding van Turkije. Al is dit eerder omwille van de prangende vluchtelingencrisis waarin zij haar verantwoordelijkheid niet wilt opnemen en de strijd tegen terreur waarbij zij de hulp van Turkije nodig acht. Dat blijkt ook uit het voortgangsrapport van de Europese Commissie inzake de toetreding van Turkije. Europa moet vasthouden aan de principes van een democratische rechtstaat en moet er over waken uitbreiding slechts mogelijk is met staten die seculier zijn en blijven. Aan de basisprincipes van onze samenleving, zoals scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting, de strijd tegen discriminaties, de vrijheid om te geloven en de vrijheid om niet te geloven, maar ook de onontbeerlijke gelijkheid tussen vrouwen en mannen, kan niet worden onderhandeld. Tot nu toe heeft Europa een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van secularisme en is deze belangrijk voor de Europese identiteit . Volgens de rechtsfilosoof Paul Cliteur (art. De noodzaak van moreel en politiek secularisme) zal Europa deze kernwaarde de komende tijd nog hard nodig hebben, want religieuze pluriformiteit zal toenemen en secularisering is het enige middel om deze evolutie in goede banen te leiden. Voor meer informatie en reacties: Voorzitter en woordvoerder, Sylvain Peeters Tel 0475 42 84 66 voorzitter@demens.nu De Turkse premier, Ahmet Davutoglu, heeft in een persbericht verzekerd dat Turkije een seculiere staat is en dat dit verankerd zal blijven in een nieuwe grondwet waaraan momenteel aan gewerkt wordt. Daarmee sust hij de ongerustheid die was ontstaan nadat de voorzitter van het parlement, Ismail Kahraman, voor een religieuze grondwet had gepleit. Kahraman, die tot de regeringspartij AKP behoort, heeft al laten weten dat zijn opmerking ‘puur persoonlijk’ was.De tegenstrijdige berichtgeving over een al dan niet seculiere staat zijn zeer verontrustend. De relatie tussen Europa en de toetreding van Turkije is al jaren problematisch. Voorstanders hopen dat een toetreding van Turkije een brug zal vormen tussen Europa en het Midden-Oosten. Tegenstanders wijzen op de grote culturele verschillen tussen de EU en Turkije. Zeker als we denken aan bijvoorbeeld de Armeense genocide of de beperkingen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, in strijd met artikel 10 en artikel 11 van het Europese handvest. Het religieus-conservatieve AKP van Erdogan legt ook al enige tijd de seculiere principes aan banden door o.a. een alcoholverbod rond moskeeën in te voeren en de hoofddoek opnieuw toe te laten op scholen.Toch overweegt Europa nog steeds de toetreding van Turkije. Al is dit eerder omwille van de prangende vluchtelingencrisis waarin zij haar verantwoordelijkheid niet wilt opnemen en de strijd tegen terreur waarbij zij de hulp van Turkije nodig acht. Dat blijkt ook uit het voortgangsrapport van de Europese Commissie inzake de toetreding van Turkije.Europa moet vasthouden aan de principes van een democratische rechtstaat en moet er over waken uitbreiding slechts mogelijk is met staten die seculier zijn en blijven. Aan de basisprincipes van onze samenleving, zoals scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting, de strijd tegen discriminaties, de vrijheid om te geloven en de vrijheid om niet te geloven, maar ook de onontbeerlijke gelijkheid tussen vrouwen en mannen, kan niet worden onderhandeld.Tot nu toe heeft Europa een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van secularisme en is deze belangrijk voor de Europese identiteit . Volgens de rechtsfilosoof Paul Cliteur (art. De noodzaak van moreel en politiek secularisme) zal Europa deze kernwaarde de komende tijd nog hard nodig hebben, want religieuze pluriformiteit zal toenemen en secularisering is het enige middel om deze evolutie in goede banen te leiden. Voor meer informatie en reacties: Voorzitter en woordvoerder, Sylvain Peeters Tel 0475 42 84 66 voorzitter@demens.nu