fbpx
deMens.nu

Freedom of Thought Report

De International Humanist and Ethical Union, de internationale koepelorganisatie van humanistische verenigingen, afgekort als IHEU, brengt jaarlijks een rapport uit over de situatie van atheïsten, humanisten, vrijdenkers en seculieren in de wereld. Dat Freedom of Thought Report analyseert hoe het wereldwijd met het recht op vrijheid van gedachte en vrijheid van meningsuiting is gesteld en brengt de schendingen ervan in kaart. De zesde editie van het rapport werd  op 5 december 2017 in het Europees Parlement voorgesteld, en dit naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december.

1.Het Freedom of Thought Report registreert de discriminaties van vrijdenkers in de wereld en werd vandaag gepresenteerd in het Europees Parlement.
2.Negatieve evoluties in de discriminaties van vrijdenkers in de wereld.
3.deMens.nu en het Humanistisch Verbond Nederland lanceren een campagne om achtervolgingen, discriminaties en terdoodveroordelingen van humanisten aan te kaarten.

1. De International Humanist and Ethical Union, de internationale koepelorganisatie van humanistische verenigingen, afgekort als IHEU, brengt jaarlijks een rapport uit over de situatie van atheïsten, humanisten, vrijdenkers en seculieren in de wereld. Dat Freedom of Thought Report analyseert hoe het wereldwijd met het recht op vrijheid van gedachte en vrijheid van meningsuiting is gesteld en brengt de schendingen ervan in kaart. De zesde editie van het rapport werd vandaag, op 5 december 2017, in het Europees Parlement voorgesteld, en dit naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december.
Meer dan 70 Europarlementsleden, lobbyisten en vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen namen deel aan de presentatie dat in het kader van de Freedom of Religion and Belief & Religious Tolerance Intergroup werd voorgesteld. Dennis de Jong , europarlementslid voor de groene fractie en tevens ondervoorzitter van het platform leidde de gesprekken. Bob Churchill de communicatiedirecteur van IHEU en tevens hoofdredacteur van het rapport leidde de methodologie in gevolgd door Prithu Sanyal, een Bengalese humanistische blogger die zijn land moest ontvluchten uit levensgevaar. Hij legde een zeer emotionele getuigenis af over de vervolgingen en afslachtingen van humanisten in Bangladesh. De gesprekken werden afgerond door Merete Bilde bevoegd met o.a. religieuze diplomatie op het European External Action Service (EEAS).

2. In het nieuwe rapport vestigt IHEU de aandacht op zeven landen waar atheïsten en humanisten het afgelopen jaar actief werden vervolgd. In Pakistan, de Malediven en India werden humanisten en atheïsten vermoord. Als gevolg van een haatcampagne tegen atheïsten in Pakistan ‘verdwenen’ verschillende atheïstische activisten of werden ze vervolgd wegens zogenaamde blasfemie of godslastering. Twee van hen riskeren de doodstraf. In Maleisië escaleerden haatgevoelens tegen atheïsten tot op overheidsniveau, toen hoogwaardigheidsbekleders ermee dreigen ‘jacht te maken’ op geloofsafvalligen. Gevallen van apostasie, of geloofsverzaking, in Mauritanië, Saudi-Arabië en Soedan worden aangehaald om aan te tonen dat zij die zich als niet-religieus manifesteren of religieuze machtsstructuren in vraag stellen, gevaar lopen. Die bedreiging heerst in het bijzonder in islamitische landen, waar geloofsafvalligen vaak worden verafschuwd. In twaalf landen wordt apostasie en blasfemie zelfs met de doodstraf bestraft.
Naast die overduidelijke gevallen van antireligieuze discriminatie zijn er wereldwijd 55 landen die een of meer vormen van ernstige discriminatie ten aanzien van niet-religieuzen kennen. Dat kan gaan om gevangenisstraffen wegens blasfemie, fundamentalistische bekeringsdrang in overheidsscholen, staatsrecht gestoeld op religieuze doctrine, en controle van personen- en familierecht door religieuze rechtbanken. Het rapport waarschuwt voor het stijgend aantal anti-atheïstische moorden en vervolgingen. Deze kunnen niet worden gezien als losstaande gebeurtenissen, maar als onderdeel van “een patroon van achteruitgang op grote schaal”.

Meer info: www.iheu.org en www.freethoughtreport.com