fbpx
deMens.nu

Nieuwjaarsboodschap voorzitter deMens.nu

 

Lees hier de volledige nieuwjaarsboodschap:

 

Beste mensen,

Op de dag van de zonnewende, de kortste dag van het jaar – 21 december – wens ik jullie het allerbeste voor 2018. Dit jaar had ik gehoopt om vreugdevol terug te blikken op 2017. Maar helaas worden en werden onze principes van vrijheid van meningsuiting, vrijheid van gedachte ook dit jaar aangevallen. Terreur en geweld, we worden er al te vaak mee geconfronteerd.

Elke dag lezen we over schending van mensenrechten en de uitdagingen van de rechtsstaat. We staan op een kruispunt.

Maar we geven de moed niet op en we krabbelen niet terug. We blijven strijden: zo voeren we actie voor de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de Vrije Universiteit, die in Teheran tot de doodstraf werd veroordeeld. We maken campagne rond het Freedom of Thought Report, het enige jaarrapport dat onderzoek verricht naar de rechten en behandeling van atheïsten en humanisten wereldwijd. We blijven het recht op zelfbeschikking opeisen. We willen ‘abortus uit het strafrecht’. We ijveren voor een neutrale staat en ondersteunen projecten rond armoede …

We zijn ervan overtuigd dat de Verlichting – of het licht – de duisternis zal overwinnen. We gaan verder op een positieve manier moedig voorwaarts met de neus in de goede richting en met één stem tegen radicalisering, tegen onrecht, tegen armoede, tegen geweld. Voor een betere wereld, gelijke kansen, gelukkige kinderen en de rechten van de mens. In 2018 herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Het oorlog- en vredevraagstuk blijft een bekommernis van vrijzinnig humanisten. In de 20ste, maar ook in de 21ste eeuw, zijn vrijdenkers en humanisten actief in de strijd voor de vrede. Wereldwijd is er nood aan solidariteit, gelijkheid en vrijheid. Europa is gegrondvest op essentiële basiswaarden zoals broederlijkheid, respect en solidariteit. Hoe meer we deze waarden koesteren en naleven, hoe succesvoller Europa wordt. Meer kans op “nooit meer oorlog!”.

Daarom zal in 2018 de focus gedurende het hele jaar door op de v’s staan van vrede, vrijzinnig humanisme, verzet, vrijheid van meningsuiting, vuur … Allen samen – met de huizenvandeMens en de lidverenigingen – wenst deMens.nu in 2018 het thema ‘vrede’ op te lichten. Op 21 december, de dag van de zonnewende, de kortste dag van het jaar, wordt het jaar van de vrede ingezet. Symbolisch zullen we al stappend onze waarden oplichten in de duisternis en nemen we deel aan verschillende fakkeltochten.

De vrijzinnig humanistische gemeenschap groter, sterker, herkenbaarder en hechter maken is en blijft ons streefdoel. Dit is ook het doel van de nieuwe website van deMens.nu, die vandaag op 21 december gelanceerd wordt. De website zal de communicatie met het brede publiek versterken, maar zal vooral de eigen community beter verbinden en verder uitbouwen.
Allen samen staan we sterker in Vlaanderen, België, Europa en de wereld.

Beste mensen,

Het beste recept tegen de wintermoeheid is het glas heffen en met een positieve blik voorwaarts gaan, genietend van onze vrijheid én geluk met een waakzaam oog én daadkracht voor gerechtigheid, gelijkberechtiging en solidariteit.
Ik wens jullie het allerbeste voor 2018.

Sylvain Peeters

Voorzitter deMens.nu