fbpx
deMens.nu

Lezersbrief reactie ‘Valt vrijzinnige agenda te blokkeren?’

Naar aanleiding van de opinie van Bart Maddens ‘Valt vrijzinnige agenda te blokkeren?’ is onze eerste reactie er één van woede.

Maar dit is de bedoeling van de opiniemaker. Hij vervalt duidelijk in een oude politieke cultuur met keiharde tegenstellingen. Polariseren, ‘wij-zij’ denken, … met de bedoeling om bepaalde partijen op te vrijen en mee in bed te nemen (Kerk en N-VA, het zijn minder vreemde bedgenoten dan je op het eerste gezicht zou denken), getuigt in deze tijd niet echt van breed ‘interlevensbeschouwelijk’ maatschappelijk denken. Het is een gewrongen ‘trumpistisch’ schrijven, waar wij met argusogen naar kijken.

De georganiseerde vrijzinnigheid wil niet blokkeren, maar streeft ernaar om ethische thema’s die leven bij de hele bevolking op de agenda te zetten. Ook politici die het algemeen belang nastreven, denken allang niet meer in ‘traditionele hokjes’. De georganiseerde vrijzinnigheid heeft net haar kracht door levensbeschouwingen te verbinden. Kijken we hiervoor naar de VILD (Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog) en de solidariteit in bijvoorbeeld het dossier over de afschaffingen van de levensbeschouwelijke uitzendingen.

Uit de veelheid van aantijgingen selecteren we dit voorbeeld:
Zijn vrijzinnigen agressief omdat ze gelijkberechtiging nastreven op de publieke omroep? Met geen woord hebben we in de laatste persberichten en in de klacht bij de Cultuurpactcommissie (januari 2018) geijverd voor het afschaffen van erediensten. Wij vinden dat de publieke omroep de taak heeft om levensbeschouwingen aan bod te laten komen. Let wel: alle levensbeschouwingen die een spiegel vormen van onze maatschappij. Daarom eisen wij als erkende levensbeschouwing eveneens onze plaats op de publieke omroep. Sinds de ‘sluipmoord op de uitzendingen door derden’ is er geen vrijzinnige stem meer op de VRT. Het wordt tijd dat de discriminatie na 2 volle jaren van aanklacht eindelijk opgeheven wordt. Omdat de programmering van de erediensten behoort tot de autonomie van de VRT en politici hier blijkbaar geen vat op hebben, zouden wij alle politici durven aanmanen om dit dossier ter harte te nemen: Een eis voor gelijkberechtiging van alle erkende levensbeschouwingen.

Sylvain Peeters

Voorzitter deMens.nu