fbpx
deMens.nu

René De Waegeneer, vrijzinnig humanist met een hart voor vrede, op 95-jarige leeftijd overleden

Vrijdag 22 juni 2018 is René De Waegeneer, echtgenoot van Marie-Louise Schockaert, overleden. Hij werd 95 jaar.

René werd geboren te Aalst op maandag 7 mei 1923.

Z’n hele leven was René vrijzinnig humanist in hart en nieren. Als jonge knaap koos hij resoluut voor het vak niet-confessionele zedenleer. Tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog bleven zijn gedachten vrij en keek hij reikhalzend uit naar de bevrijding.

René had een groot hart voor zijn medemens. Hij wist heel goed dat een vredevolle en rechtvaardige samenleving er niet komt zonder dat burgers hun politieke stem laten horen.

Daarom zette hij zich zijn leven lang in voor initiatieven en werkte hij actief mee in bewegingen die strookten met zijn persoonlijke politieke overtuigingen: voor een wereld vrij van atoomwapens, voor vrouwenrechten (gelijk werk = gelijk loon, recht op abortus …), voor Leuven Vlaams, voor solidariteit met het Zuiden … en nog zoveel meer.

In 2003 ontving hij in het Vredeshuis van Aalst – dat hij samen met wijlen dokter Jef De Loof mee oprichtte –  de Vredesprijs.

René zette zich ook decennialang in voor de vrijzinnig humanistische gemeenschap. Hij was één van de pioniers van de georganiseerde vrijzinnigheid in Aalst:

“In 1968 startten de vrijzinnigen in Aalst met twee verenigingen die volledig samenwerken. Het zijn het Humanistisch Verbond en de Oudervereniging voor de Moraal. Als lid van het bestuur neem ik deel aan alle activiteiten van de twee organisaties. We startten met de inrichting van het Feest van de Vrijzinnige Jeugd. Het is bedoeld voor de kinderen die geen traditionele katholieke plechtige communie hebben en zedenleer volgen. Wij geven een blad uit en organiseren allerlei activiteiten. In 2009 vierden we ons veertigjarig bestaan in Aalst.”

Bij de oprichting van het centrum morele dienstverlening in 1998 was hij een drijvende kracht en werd hij lid van de begeleidingsgroep waarvan hij ook zes jaar lang coördinator was.

René was ook politiek actief. Hij was een Eurocommunist, maar sinds 1991 stelde hij zich ten dienste van Agalev. Als oudste kandidaat, stond hij voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober op de lijst Groen.

We wensen de nabestaanden van René veel sterkte met hun verlies.