fbpx
deMens.nu

6 genomineerden voor De Bronzen Uil

De genomineerden voor de Bronzen Uil 2018, de jaarlijkse literatuurprijs van het Willemsfonds voor het beste Nederlandstalige debuut, zijn bekend. Debutanten Antoinette Beumer, Rinske Hillen, Bert Moerman, Lenny Peeters, Sien Volders en Herien Wensink overtuigden de jury. Nieuw vanaf dit jaar is de samenwerking tussen het Willemsfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), die past in de overdracht van de provinciale middelen voor literatuur naar het Vlaamse niveau. De provinciale Debuutprijs, die de voorbije jaren werd uitgereikt op de vipopening van de Boekenbeurs, smelt samen met De Bronzen Uil. Die wordt zo de grootste literaire onderscheiding voor een Nederlandstalig literair debuut in Vlaanderen.

De prijsuitreiking van De Bronzen Uil is de afsluiter van Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds dat dit jaar Frankrijk centraal plaatst. Op zaterdag 6 oktober 2018 om 18u30 weten we wie De Bronzen Uil wint. Burgemeester Daniel Termont reikt de prijs dan uit in De Minard in Gent. Ook het publiek kiest, net als andere jaren, een eigen winnaar. De stemming voor de publieksprijs verloopt online op de website van Het Betere Boek. Stemmen kan nog tot en met vrijdag 5 oktober 2018.

EEN ‘ZWAARDERE’ BRONZEN UIL
Koen Van Bockstal, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren: ‘Het Willemsfonds heeft als organisator van De Bronzen Uil en Het Betere Boek een succesvol parcours afgelegd. Bij de zoektocht naar een geschikte thuis voor de Debuutprijs, waarvoor de middelen van het provinciale niveau naar het VFL waren overgedragen, was het Willemsfonds dan ook een logische keuze. Eerder dan beide prijzen – die in het verleden kort na elkaar werden uitgereikt – naast elkaar te behouden leek het ons interessanter om de krachten te bundelen. Door deze samenwerking krijgt de winnaar nu een extra duwtje in de rug, zowel financieel als publicitair, en wordt het belang van de boekhandel en direct contact met de lezer verder versterkt”.

Concreet wordt door de financiële steun van het VFL het prijzengeld voor de winnaar verhoogd van 5.000 naar 7.000 euro. Daarnaast stelt het VFL ook middelen ter beschikking om een literaire tour langs boekhandels in Vlaanderen en Brussel te organiseren – zowel voor de winnaar van de Bronzen Uil als voor de publiekswinnaar.

6 GENOMINEERDEN MAKEN KANS OP 7.000 EURO
Dit jaar bestaat de jury van De Bronzen Uil uit Sylvain Peeters, Marnix Verplancke, Sofie Vandamme en Katrien Schollaert. Zij stonden voor de moeilijke opgave om uit de ingezonden boeken de 6 genomineerden te kiezen. Na de deliberatie kwam de jury eensgezind naar buiten met het volgend verdict:

  • Antoinette Beumer (NL), Mijn vader is een vliegtuig, uitgegeven bij Lebowski
  • Rinske Hillen (NL), Houtrot, uitgegeven bij Querido
  • Bert Moerman (B), Niet dat het iets uitmaakt, uitgegeven bij Polis
  • Lenny Peeters (B), Dochter, uitgegeven bij Prometheus
  • Sien Volders (B), Noord, uitgegeven bij Hollands Diep
  • Herien Wensink (NL), Kleihuid, uitgegeven bij Arbeiderspers

Meer info en breng ook je stem uit!