fbpx
deMens.nu

Kinderen rouwen ook

Het is belangrijk om te erkennen dat  ook kinderen rouwen. Geef ze een kans om dat samen met andere te verkennen.

Hoe ga je om met een rouwend kind? Heb geen angst om hen erbij te betrekken, luister onbevooroordeeld. Iemand herdenken kan ook op kindermaat. Dat vraagt eerlijke en duidelijke communicatie, aangepast aan hun leeftijd en leefwereld.

Geef taal aan hun gevoelens. Zeker bij kinderen “spreek” je dan eerder met handelingen en gedrag dan met woorden. Kinderen hebben structuur nodig en het besef dat ook hun beleving ertoe doet. Geef ze de kans om zelf (mee) te beslissen en vraag hoe ze willen bijdragen tot een afscheid of herdenking. Dit zorgt voor mooie herinneringen voor later. Onderschat kinderen hier niet in. Zij kunnen het aan en door hen erbij te betrekken leer je ze omgaan met verlies, verdriet en gemis. Het is niet steeds aan de buitenkant te zien hoe iemand zich vanbinnen voelt. Zeker niet bij kinderen en jongeren, die zelf met zoveel vragen zitten rond hun gevoelens en in hun gedrag vaak verwarrende boodschappen uitzenden.

Meer over verlies en verdriet

De sokken van de olifant