fbpx
deMens.nu

Als atheïst en vrijdenker ben je nergens beter dan in België

IHEU publiceert Freedom of Thought-rapport 2018

Lees het ook op

Knack.be

De Standaard.be

 

  • Het rapport lijst de beste en slechtste landen ter wereld op om als atheïst en humanist te verblijven. Dat is een wereldwijde primeur.
  • België, Nederland en Taiwan delen de eerste plaats op deze ranglijst.
  • Het rapport wordt gepubliceerd door de International Humanist and Ethical Union (IHEU), de grootste organisatie ter wereld van en voor niet-gelovigen.
  • De IHEU neemt ook de verdediging op zich van humanisten die het risico lopen vervolgd te worden. De IHEU heeft voortdurend fondsen en donaties nodig om dit belangrijke werk te blijven doen.

De IHEU lanceert haar inmiddels 7de jaarlijkse Freedom of Thought Report in New York, op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Voor het eerst rangschikt dat rapport alle landen ter wereld afgaand op de manier waarop zij omgaan met atheïsten, humanisten en niet-gelovigen. België, Nederland, Taiwan en Estland prijken op een gedeelde eerste plaats.

 

Top 10     Bottom 10  
Land Plaatsing op 196 landen   Land Plaatsing op 196 landen
België 1 Brunei Darussalam 187
Nederland 1 Sudan 188
Taiwan 1 Maleisië 189
Nauru 4 Mauritanië 190
Frankrijk 4 Verenigde Arabische Emiraten 191
Japan 4 Pakistan 192
São Tomé & Príncipe 4 Malediven 193
Noorwegen 8 Afghanistan 194
Verenigde Staten van Amerika 8 Iran 195
Saint Kitts & Nevis 10 Saudi-Arabië 196

 

België, Nederland, Taiwan en Estland worden in het rapport gefeliciteerd met hun ‘pluralistische’ benadering van religie, ook al verschillen deze landen onderling enorm in staatsstructuur en aantal gelovigen onder de bevolking.

 

“Het Belgische model bekleedt een unieke plaats in de wereld. Er is historisch gezien sterk ingezet op vreedzaam samenleven van verschillende levensbeschouwingen, tot en met de levensbeschouwelijke vakken in het gemeenschapsonderwijs. Tegelijk is ook bij ons niet alles perfect. De superdiverse samenleving is een feit, maar we zijn allemaal zoekende in die samenleving. De principes van de Verlichting kunnen opnieuw een kompas zijn. Bijvoorbeeld door ze nadrukkelijker in onze Grondwet te schrijven.” Zegt Anne-France Ketelaer, Algemeen Directeur van deMens.nu – Unie van Vrijzinnige Verenigingen en ondervoorzitter van IHEU.

Tijdens het lanceringsevenement in New York zei Ahmed Shaheed, speciaal rapporteur voor de mensenrechten bij de VN:

“Het Freedom of Thought rapport is uitgegroeid tot een erg waardevolle bron van onweerlegbare bevindingen en belangrijke informatie voor beleidsmakers. Het rapport vestigt de aandacht op de verschillende gradaties in discriminaties waarmee mensen op de aardbol worden geconfronteerd, iets wat velen graag zouden willen negeren.”

Andrew Copson, voorzitter van IHEU, zei:

“Voor het eerst brengt ons rapport de discriminatie waarmee niet-gelovigen wereldwijd worden geconfronteerd letterlijk in kaart, met veel gezag en bijzonder accuraat. Het rapport schetst een somber beeld, want onze niet-gelovige vrienden en collega’s hebben het op veel plaatsen ter wereld niet gemakkelijk.”

Copson riep tot slot nog alle vrijdenkers in de tien beste landen op om IHEU te steunen in haar wereldwijde strijd voor de rechten van humanisten en niet-gelovigen: “We kunnen de grote en krachtige lobby’s van christelijk-rechts Amerika en de conservatieve Islam in het Midden-Oosten niet op eigen houtje bijbenen. Alleen met jullie steun kunnen we de rechten van vrijdenkers in de slechtst scorende tien landen blijven verdedigen.”