fbpx
deMens.nu

Waarheidscommissie 7 en 8 december 2018

Het jaarthema van deMens.nu is de Vrede. 2018 is het jaar waarin honderd jaar geleden WO I eindigde, die ironisch genoeg onrechtstreeks naar WO II leidde. Na het einde van WO II werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Op 10 december is dat precies 70 jaar geleden.

Maar dit jaar viert Brussel ook de zestigste verjaardag van Expo ’58, de wereldtentoonstelling die in 1958 meer dan veertig miljoen bezoekers naar de voet van het Atomium lokte, maar ook de expo die 278 Congolezen uit Belgisch-Congo tentoonstelde als levende attracties in een nagebouwd dorp. Bovendien opent het AfricaMuseum in Tervuren in december 2018 opnieuw zijn deuren, na heel wat controverse over de rechtmatige eigenaars van zijn kunstobjecten. Hoog tijd dus voor een Brusselse herwerking van ‘De Waarheidscommissie’, deze keer in het unieke kader van de Belgische Senaat.

De Waarheidscommissie houdt het midden tussen een performance, een theatervoorstelling en een echte waarheidscommissie. In de commissie wordt de tentoonstelling van mensen uit ‘exotische’ landen, voornamelijk Belgisch-Congo, op de Brusselse wereldtentoonstellingen bestudeerd. Is de zoo humain vandaag nog steeds actueel? Met Annemie Neyts als voorzitter gaan historici, artiesten en getuigen op zoek naar de waarheid.

De voorstelling is gratis, maar reserveren is vereist.

In samenwerking met AfricaMuseum, BELvue museum, DeMens.nu, Muntpunt, NTGent | Coproductie KASK/School of Arts/HoGent

Reservaties via https://www.ntgent.be/nl/producties/de-waarheidscommissie

Meer info via www.dewaarheidscommissie.com

Bekijk dit evenement ook op de agenda 

Foto © Kurt Van der Elst