fbpx
deMens.nu

Lancering 7de jaarlijkse Freedom of Thought Report in Brussel

De IHEU (International Humanist and Ethical Union) lanceerde op 29 oktober haar inmiddels 7de jaarlijkse Freedom of Thought Report in New York, op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Op 6 december wordt het rapport voorgesteld in het Europees Parlement te Brussel.

België is het beste land om als atheïst of vrijdenker te wonen

Voor het eerst rangschikt dat rapport alle landen ter wereld afgaand op de manier waarop zij omgaan met atheïsten, humanisten en niet-gelovigen. België, Nederland en Taiwan prijken op een gedeelde eerste plaats.
Voor de samenstelling van de lijst houdt de IHEU rekening met vier thema’s: “Grondwet en overheid”, “Onderwijs en kinderrechten”, “Samenleving, gemeenschap en familie” en “Vrijheid van meningsuiting en humanitaire waarden”. Op vlak van die vier thema’s zijn België, Nederland en Taiwan “vrij en gelijk”.
Frankrijk en Japan vervolledigen de top vijf.
Helemaal onderaan de lijst met 196 landen bengelen Pakistan, de Malediven, Afghanistan, Iran en Saoedi-Arabië.
“Het Belgische model bekleedt een unieke plaats in de wereld. Er is historisch gezien sterk ingezet op vreedzaam samenleven van verschillende levensbeschouwingen, tot en met de levensbeschouwelijke vakken in het gemeenschapsonderwijs. Tegelijk is ook bij ons niet alles perfect. De superdiverse samenleving is een feit, maar we zijn allemaal zoekende in die samenleving. De principes van de Verlichting kunnen opnieuw een kompas zijn. Bijvoorbeeld door ze nadrukkelijker in onze Grondwet te schrijven.” Dit zegt Anne-France Ketelaer, Algemeen Directeur van deMens.nu – Unie van Vrijzinnige Verenigingen en ondervoorzitter van IHEU.

Discriminatie, marteling, moord

Volgens het rapport worden niet-gelovigen wereldwijd steeds feller gediscrimineerd en vervolgd. Ze kunnen bijvoorbeeld geen baan krijgen, mogen niet trouwen of worden uit de ouderlijke macht gezet. In een aantal veelal islamitische landen riskeren ze zelfs gevangenisstraf of worden ze gemarteld of vermoord.
“Voor het eerst brengt ons rapport de discriminatie waarmee niet-gelovigen wereldwijd worden geconfronteerd letterlijk in kaart, met veel gezag en bijzonder accuraat. Het rapport schetst een somber beeld, want onze niet-gelovige vrienden en collega’s hebben het op veel plaatsen ter wereld niet gemakkelijk.” Andrew Copson, voorzitter van IHEU.

6 december

Het evenement wordt georganiseerd door de Europese Humanistische Federatie (EHF) en door IHEU samen met de Europese parlementsleden Sophie in ’t Veld en Virginie Rozière.
Jan Figel, ‘Special Envoy for Freedom of Religion or Belief’ van de EU, zal het woord nemen samen met twee atheïstische social media activisten die hun land moesten ontvluchten wegens vervolging.
Om in te schrijven moet u zich registreren op sophie.intveld-office@europarl.europa.eu

PERSCONTACT EN WOORDVOERDER
Aubry Cornelis

Tel: +32 478 78 67 34

E-mail: aubry.cornelis@deMens.nu