fbpx
deMens.nu

Freedom of Thought Report voorgesteld in Europees Parlement

België is het beste land om als atheïst of vrijdenker te wonen

De IHEU (International Humanist and Ethical Union) lanceerde op 29 oktober haar inmiddels 7de jaarlijkse Freedom of Thought Report in New York, op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Op 6 december werd het rapport voorgesteld in het Europees Parlement te Brussel.

Het evenement werd georganiseerd door de Europese Humanistische Federatie (EHF) en door IHEU samen met de Europese parlementsleden Sophie in ’t Veld en Virginie Rozière. Jan Figel, ‘Special Envoy for Freedom of Religion or Belief’ van de EU, nam er het woord samen met twee atheïstische sociale media activisten die hun land moesten ontvluchten wegens vervolging.

Gevlucht omwille van niet geloven

In een emotionele getuigenis verklaarde één van deze activisten hoe hij zijn land moest ontvluchten nadat 3 mannen hem voor zijn huis bedreigden om hem in stukken te hakken en aan de honden te voeren, als hij niet onmiddellijk zou staken met zijn atheïstische en afvallige sociale media groepen.

‘Gelukkig ging de asielaanvraag voor mij vrij vlot. Ik kon duidelijk bewijzen dat ik atheïst ben, aangezien ik gekend sta als sociale media activist. Ik heb geluk gehad. Ik ben niet in elkaar geslagen, ik zit niet in de gevangenis, ik ben niet in stukken gehakt. Dat kan ik helaas niet zeggen van andere atheïsten in mijn land.’

Giulio Ercolessi, algemeen directeur van European Humanist Federation (EHF):

‘We moeten blijven vechten voor de liberale democratie. We moeten de populisten onderuithalen die voortdurend de tegenstellingen aanhalen. Wij humanisten en secularisten ondersteunen voluit elke inspanning die gemaakt wordt rond het verdedigen van het recht op leven en het vrijdenken voor christenen, joden en religieuze minderheden. Maar we verwachten daarnaast ook dat deze waarden evenwaardig erkend worden bij atheïsten, agnosten, vrijdenkers, progressieven en lgtb’s-activisten, vaak in dezelfde landen waarin ook de religieuze minderheden moeilijkheden kennen.’

Na de presentatie was er tijd voorzien voor enkele vragen. Er werd daarbij vooral opgeroepen om respect te hebben voor iedere mens, zonder te stigmatiseren en om te blijven praten met elkaar. Niet-gelovigen komen volgens verschillende aanwezigen te weinig aan bod in het maatschappelijk debat en meer atheïsten zouden voor hun overtuiging moeten uitkomen.

België is het beste land om als atheïst of vrijdenker te wonen

Voor het eerst rangschikt het rapport alle landen ter wereld afgaand op de manier waarop zij omgaan met atheïsten, humanisten en niet-gelovigen. België, Nederland en Taiwan prijken op een gedeelde eerste plaats.

Voor de samenstelling van de lijst houdt de IHEU rekening met vier thema’s: “Grondwet en overheid”, “Onderwijs en kinderrechten”, “Samenleving, gemeenschap en familie” en “Vrijheid van meningsuiting en humanitaire waarden”. Op vlak van die vier thema’s zijn België, Nederland en Taiwan “vrij en gelijk”.

Frankrijk en Japan vervolledigen de top vijf. Helemaal onderaan de lijst met 196 landen bengelen Pakistan, de Malediven, Afghanistan, Iran en Saoedi-Arabië.