fbpx
deMens.nu

Laureaat Prijs Vrijzinnig Humanisme 2019

Het Humanistisch Verbond reikt om de twee jaar de Prijs Vrijzinnig Humanisme uit. Die prijs wordt toegekend aan een vooraanstaand humanist die in zijn leven en werk blijk heeft gegeven van een authentiek en volgehouden vrijzinnig-humanistisch engagement.
Voor 2019 heeft de jury prof. dr. Johan Braeckman tot laureaat verkozen. Johan Braeckman is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent.
Johan Braeckman vertegenwoordigt als geen ander de inzichten en waarden van een vrijzinnig-humanistische levensbeschouwing. Hij hanteert daarbij consequent de principes en uitgangspunten van het vrij onderzoek, het kritisch denken, de evidence-based wetenschappelijke methode, de vrije meningsuiting en de democratische en seculiere rechtsstaat. Naast zijn onderzoeks- en onderwijsopdracht besteedt hij als academicus ook veel aandacht aan het maatschappelijke dienstbetoon: hij is een veelgevraagd publiek spreker en publiceert regelmatig opiniestukken en toegankelijke essays in diverse media. Johan Braeckman vertolkt zijn visie op mens en samenleving met humor en menselijke warmte, op een positieve manier die uitnodigt tot reflectie en dialoog.
De inmiddels 16de Prijs Vrijzinnig Humanisme wordt uitgereikt in Bozar te Brussel op vrijdag 21 juni 2019, de Internationale Dag van het Humanisme.

 

Lees meer op de website van het Humanistisch Verbond