fbpx
deMens.nu

Feminisme door de ogen van Eline Van Hooydonck

Eline Van Hooydonck (27) is communicatiemedewerkster bij RoSa vzw, verzorgt de sociale media en webshop van De Messenwinkel in Antwerpen en is een frequent Instagramgebruikster.  Ze is geboeid door alles wat met feminisme te maken heeft, volgt de filmwereld op de voet en houdt van lezen, schrijven en illustreren. 

In het kader van de Internationale Vrouwendag op vrijdag 8 maart nam deMens.nu een interview met haar af.

Hoe ben je bij RoSa vzw terecht gekomen?

Toen ik nog studeerde volgde ik RoSa vzw al op sociale media. In mijn laatste jaar zag ik toevallig een online vacature. Ik dacht dat ik nooit geselecteerd zou worden aangezien ik niet de enige kandidate was voor deze droomjob. Maar ik ben de uitdaging aangegaan en voilà, nu ben ik hun communicatiemedewerkster.

Bij RoSa vzw geven jullie ook verschillende vormingen?

Ja, dat klopt. De ‘gender for dummies’ vorming is heel populair. Tijdens deze vorming gaan we in scholen praten over gender en de bijhorende stereotypes. Een voorbeeld van zo’n stereotype is: blauw is de kleur voor jongens, roze voor meisjes. We proberen in de vormingen te focussen op het genderdebat, omdat we merken dat het woord feminisme nog een heel een pejoratieve bijklank heeft.

“Een belangrijk facet van
het feminisme is voor mij
dat iedereen zichzelf mag zijn
en dat wordt vaak vergeten.”

 

Naast je vaste job ben je ook actief op Instagram (@thepencilsofeline). Wat betekent dit sociale mediaplatform voor jou? Is er een bepaalde boodschap die je wil meegeven aan je volgers?

Instagram is voor mij een van dé online kanalen waar je jezelf op kan uiten en dat vind ik er net zo tof aan. Omdat ik graag schrijf, voelen Twitter en Facebook natuurlijk aan. Ik hou ook van tekenen en visuals en daar is Instagram perfect voor. Online spreek ik graag over taboeonderwerpen zoals menstruatie en seksualiteit bij vrouwen. Dit doe ik vooral via de story-functie op Instagram. Deze laat mij toe om op een heel creatieve manier tewerk te gaan. Aangezien deze ‘stories’ slechts 24 uur zichtbaar zijn heb je die rush van reacties op één dag, daarna verdwijnt het allemaal. Dus als je iets verkeerd zegt, is dat helemaal niet zo erg. Ik vind het belangrijk om over deze onderwerpen te praten en merk ook dat er veel positieve feedback op komt. Deze onderwerpen zouden om te beginnen al niet in de taboesfeer mogen zitten, dat zou het voor ons allemaal veel gemakkelijker maken.

In een artikel met Flair zei je: ‘Ik zie mezelf niet als influencer, maar wil mijn platform toch wijselijk gebruiken’. Wat wil je juist bereiken met Instagram? 

Ik zie mezelf niet als influencer maar merk wel dat mijn kanaal veel mensen aantrekt. Mensen kijken ernaar, of ik dat nu wil of niet. Ik deel dingen die ik zelf interessant en belangrijk vind en hoop dat mijn volgers dit ook vinden en er iets van opsteken.

Wat houdt feminisme juist in voor jou ?

Ik volg de definitie die ook op de website van RoSa te vinden is. In deze definitie is het feminisme een aanduiding voor een sociale politieke beweging die de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen bekritiseerd en onder de loep neemt. Een heel belangrijk facet van het feminisme is voor mij dat iedereen zichzelf mag zijn en dat wordt vaak vergeten. Men durft er vaak vanuit te gaan dat feministen geen huisvrouw mogen zijn. Maar daar gaat het voor mij nu net om, als het dat is wat je wil doen, moet dat gewoon kunnen. Voor mannen geldt dit trouwens ook. We worden in deze tweedeling gestuurd door de maatschappij en we moeten ervan af stappen.

Er wordt vaak gedacht dat feministen geen voorstander zijn van het mannelijk geslacht of negatief denken over mannen. Klopt dit?

Nee, ik denk dat heel veel mensen afgeschrikt worden door deze term omdat de term het Franse woord ‘femme’ bevat. Daardoor denken mensen dat het alleen over vrouwen gaat terwijl dat helemaal niet zo is. Wanneer je je een klein beetje inleest in het feminisme zou je dat ook weten. Op vormingen schrikken ze vaak wanneer ik begin over het feit dat mannen ook gediscrimineerd worden op vlak van zwangerschapsverlof of wanneer ik het heb over mannen die slachtoffer worden van toxic masculinity. Dit begrip vormt een kritiek op het stereotype beeld van de man als gewelddadig, dominant en seksueel onderdrukkend. De vormingen gaan meestal over de tweedelingen tussen mannen en vrouwen en hoe schadelijk deze is voor de samenleving.

Er wordt met andere woorden vaak een verkeerd beeld getoond van het feminisme?

Ja, maar ik denk dat het in vergelijking met de Verenigde Staten nog meevalt in België. Ik merk dat het feminisme in België meestal op een positieve of neutrale manier in de media komt. Het zijn vooral de ‘azijnpissers’ die reageren op krantenartikelen of Facebookberichten over feminisme.

Even terug naar de voorbije jaren, de wereld werd toen overspoeld met de #metoo beweging. Wat is jouw mening hierover?

Ik ben fan van de opkomende online feministische bewegingen. De #metoo beweging vond ik gewoonweg goed. Ik was ook betrokken bij de #wijoverdrijvenniet op Twitter destijds. De keerzijde van zulke acties zit vaak in de reacties van sommige mensen. Uitspraken zoals: “de daders worden voor de leeuwen gegooid” durven dan wel eens naar boven te komen. Grensoverschrijdend gedrag dient niet gesteld te worden. Als de dader zijn daden blijft ontkennen dan heeft het slachtoffer het recht om gehoord te worden, op welke manier dan ook.

 

 

“Anne Frank was degene die mij leerde dat het oké was om te voelen wat ik voelde toen ik 14 was.”

 

 

 

Vind je dat de #metoo-actie zijn boodschap juist heeft overgebracht?

Jazeker. Soms springt de media er wel voor de verkeerde redenen op natuurlijk, maar ik denk wel dat het een verandering teweeg heeft gebracht en de mensen heeft wakker geschud. Ik hoop dat hierdoor ook gesprekken rond wederzijdse toestemming of ‘consentgevoerd gaan worden. Vooral op scholen en bij jonge kinderen dienen deze gesprekken gestimuleerd te worden zodat de taboesfeer errond verdwijnt.

Geloof jij in de kracht van het feminisme? Denk je dat er verandering op komst is?

Ja, ik geloof zeker in de kracht van het feminisme en hoop uiteraard dat er verandering op komst is. Soms vind ik het moeilijk om te zien of we effectief iets bereiken of niet. Zeker wanneer ik vormingen geef kan het soms confronterend zijn dat niet iedereen mee is met het verhaal. Maar we blijven de vormingen wel geven en houden ze up-to-date. Het is ook positief dat de media er ook meer aandacht aan besteed dan vroeger. Denk maar aan de campagne op Canvas die pleit voor meer vrouwelijke straatnamen, dat vind ik een super idee.

Wie is jouw favoriete feminist?

Misschien een vreemde keuze, maar Anne Frank was degene die mij leerde dat het oké was om te voelen wat ik voelde toen ik 14 was. Ze was ook geïnteresseerd in vrouwenrechten, film en schrijven en ik was een tijdje erg ‘into’ alles wat met haar te maken had.

Vind je het belangrijk dat we elk jaar vrouwendag organiseren?

We hebben zelfs twee vrouwendagen, een nationale en een internationale! Ja ik vind zelfs dat het een feestdag moet worden en dat we dan niet moeten gaan werken. Bij RoSa zullen we uiteraard wel moeten werken omdat dit echt een super drukke periode is voor ons. Maar ik vind het goed dat door deze dagen de problematieken extra belicht worden. Zo krijgt iedereen een reminder dat er nog steeds onopgeloste problemen zijn.

Welke boodschap wil jij doorgeven aan de vrouwen en mannen in de wereld van vandaag?

Dat we elkaar moeten respecteren. Ik zie zowel online als in het dagelijks leven dat er veel onbegrip is voor mekaar. Respecteer je medemens en ga op een beleefde manier in discussie met elkaar. Uiteindelijk heb je er geen last van dat iemand een andere geaardheid heeft dan jou. Jij doet wat je wilt, maar laat de andere vooral zichzelf zijn.

https://www.facebook.com/deMens.nu/videos/2111824255599994/