fbpx
deMens.nu

Verwerpen herziening Grondwetsartikel 7bis is enorm gemiste kans, vindt deMens.nu

Georganiseerde vrijzinnigheid betreurt het verwerpen van herziening Grondwetsartikel 7bis.

De bewuste paragraaf die zou toegevoegd worden aan het artikel 7bis van de Grondwet zou voorschrijven dat ‘overheden samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid overeenkomstig de doelstellingen, beginselen en modaliteiten die vastgesteld zijn in een bijzondere wet’. Die bijzondere wet zou dan de klimaatwet worden. En die is gisteren dus weggestemd door De Kamer.

‘We betreuren het enorm dat de stemmen van al de mensen, in het bijzonder de jongeren, die maandenlang op straat zijn gekomen nu niet gehoord zijn. De jongeren van vandaag erven onze aarde van morgen. Als mens zorgen we niet alleen voor elkaar maar ook voor de omgeving waarin we leven. Deze Grondwetswijziging had de doelstelling en samenwerking kunnen verankeren, zeker gezien ons complex land als België.’ Aldus Freddy Mortier, voorzitter van deMens.nu.

deMens.nu is lid van de Klimaatcoalitie, een vzw die meer dan 70 middenveldorganisaties verenigt rond klimaatrechtvaardigheid. Het lidmaatschap is een logisch gevolg in het kader van de urgentie van de situatie over ons klimaat en het gebrek aan doeltreffendheid van het huidige systeem. Door de Klimaatcoalitie te steunen wil de georganiseerde vrijzinnigheid benadrukken dat een globale samenwerking nodig is over alle politieke niveaus heen. Een gemeenschappelijke visie is noodzakelijk.

‘De laatdunkendheid waarmee nationalisten de klimaatbetogers met het moraliserend vingertje de plaats wijzen, maakt duidelijk dat een klimaatrechtvaardig beleid niet in hun agenda staat, laat

staan in hun programma,’ stelt Tarik Fraihi, voorzitter van het Vermeylenfonds vandaag in zijn column in De Morgen.

Ondanks deze enorme gemiste kans, blijft deMens.nu mee mobiliseren en het klimaat hoog op de maatschappelijke agenda houden. Eind januari was er een massale opkomst van 70.000 bezorgde burgers in de grootste klimaatbetoging ooit. Op 31 maart is er een nieuwe editie. Uiteraard stapt deMens.nu mee.