fbpx
deMens.nu

Win duotickets voor Santiago, Italia – Een film van Nanni Moretti

UCOS geeft 10 duotickets weg voor de avant-première van Santiago, Italia op 23 april om 19u in het Istituto Italiano di Cultura te Brussel. Na de voorstelling is er een projectie van het archief ‘Et la Belgique maintenant’ en een debat ‘Internationale solidariteit, vroeger en nu’.

9/11 staat bij velen in het hoofd gegrift als de datum van de aanslagen in New York. Op exact dezelfde dag in het jaar 1973 proclameerde het Chileense leger echter ook dat president Salvador Allende moest aftreden. De gewelddadige staatsgreep van generaal Pinochet die ondersteund werd door de CIA, was zowel een keerpunt in de Koude Oorlog als in de Chileense geschiedenis. Een militaire junta schafte de burgerregering af en startte een brutale klopjacht op linkse politieke activisten. Het was tijdens de daaropvolgende turbulente jaren dat de Italiaanse ambassade in Santiago honderden politieke vluchtelingen opving. Met de film ‘Santiago, Italia’ houdt regisseur Nanni Moretti het hedendaagse Italië een spiegel voor waarin de antihumane politiek van Matteo Salvini aan de kaak gesteld wordt.

Aan de hand van getuigenissen vertelt Nanni Moretti over deze bewogen periode waarin verschillende levens werden gered dankzij enkele Italiaanse diplomaten. Moretti, gekend van de films Il Caimano (2006) en La stanza del figlio (2001) die bekroond werd met de Gouden Palm, pakt uit met een documentaire vol beeldmateriaal uit de jaren ’70 die je meesleurt in de absurditeit van een woelige periode. ‘Santiago, Italia’ is een indrukwekkende film, die het verleden herdenkt en het in een actuele context van verontwaardiging plaatst.

Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan de wedstrijd door hun naam en e-mailadres in te vullen via
dit webformulier.

Op 17 april loot UCOS 10 namen uit de inschrijvingen om de gelukkigen via e-mail op de hoogte te brengen!