fbpx
deMens.nu

Doodgelukkig

Een verhaal voor kinderen over euthanasie

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg8 nr1

Euthanasie is een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Zeker met kinderen. Daarom schreef Eline Tijtgat er een verhaal over. Zij is naast maatschappelijk werker ook rouw- en verliesconsulent.

Ellen Vandevijvere

Dit compacte boekje vertelt het verhaal van Sara’s opa die terminaal ziek is en euthanasie wenst. Vanuit de ik-vorm wordt op een eenvoudige manier uitgelegd waarom Sara’s grootvader na lang nadenken besluit om de aanvraag te doen. Het toont welke impact dat op de hele familie heeft, in de aanloop naar de euthanasie en bij de laatste momenten.

Praten met kinderen over rouw en verlies wordt nogal eens over het hoofd gezien, om de kinderen te ‘sparen’. Toch is het belangrijk om de realiteit niet uit de weg te gaan. Ook kinderen hebben recht op de waarheid en kunnen daar best mee om, op hun manier.

Via het boekje wil de auteur het gesprek rond euthanasie, waardigheid en onafhankelijkheid mogelijk maken met kinderen. Ondanks die onderwerpen slaagt de auteur erin een warme sfeer op te roepen, met veel begrip voor de situatie en liefde voor elkaar. Het verhaal is kort en bondig, maar omdat de mogelijke vragen die een kind zou kunnen stellen er zonder enige schroom in worden uitgelegd, kan het veel betekenen voor kinderen die met euthanasie te maken krijgen.

Doodgelukkig is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Met illustraties van Thijs De Rijcke.

Doodgelukkig
Een verhaal voor kinderen over euthanasie
Eline Tijtgat
2018
ISBN 978 90 9030 697 1