fbpx
deMens.nu

LGBTQ+

LGBTQ+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer/Questioning, Intersex & Asexual. Gelijkwaardigheid zonder discriminatie, los van de seksuele oriëntatie of geaardheid is een universeel mensenrecht en een fundamentele waarde binnen het vrijzinnig humanistische gedachtegoed. In de loop der jaren zijn er al veel discriminaties tegenover LGBTQ+’s weggewerkt, maar de strijd is nog niet gestreden.

Belgian Pride

De Belgian Pride is de bekendste LGBTQ+optocht in België. De Pride is een coming-out-evenement voor iedereen die dat wil, met een feestelijk, politiek en cultureel karakter. Sedert enkele jaren neemt deMens.nu actief deel aan dit gebeuren met een versierde vrachtwagen in de PrideParade en een stand in de PrideVillage. Zo wil deMens.nu de LGBTQ+gemeenschap steunen en de boodschap van gelijke rechten voor alle mensen mee uitdragen. Daarom blijft het belangrijk om aan zo’n evenement deel te nemen en het te ondersteunen.

De editie van 2018 vond plaats in Brussel op zaterdag 19 mei, met als epicentrum de Kunstberg. Daar vertrok en eindigde de route van de PrideParade en was ook de PrideVillage opgesteld. In de PrideVillage was deMens.nu aanwezig met een informatie- en animatiestand. Het huisvandeMens Brussel nam deel aan de optocht, in samenwerking met de Brusselse Jeugdhuizen en het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, en met de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers. De mee oplopende djembéspelers zorgden voor een ritmische noot.

 

Gelijkwaardigheid, los van de seksuele oriëntatie,
is een fundamentele waarde
binnen het vrijzinnig humanisme

 

Aan de stand van deMens.nu werd informatie over de werking en dienstverlening van de georganiseerde vrijzinnigheid gegeven en werden er kleurrijke brillen en tattoo’s uitgedeeld. Die gaven op een ludieke manier uitdrukking aan het jaarthema van deMens.nu, ‘rede is vrede’, en aan de campagne ‘Word ambassadeur van de vrede en de liefde’. Een boodschap van vrede én liefde, want liefde maakt vrede mogelijk.

Tegelijk zorgde de Photobooth aan de infostand voor tal van mooie plaatjes. De aanwezigen lieten zich graag fotograferen – met of zonder bril of tattoo – om een tastbare herinnering aan de dag mee naar huis te nemen. Tijdens de parade werden ook tattoo’s en condooms uitgedeeld, die zoals ieder jaar met veel enthousiasme door het publiek in ontvangst werden genomen.

UCOS en CHanGE

Nieuw in 2018 was de deelname van UCOS, het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking en een lidvereniging van deMens.nu, aan de Belgian Pride om het CHanGEproject onder de aandacht te brengen. CHanGE staat voor Campaign for sexual Health & Gender Equality en is een project over gendergelijkheid en over seksuele en reproductieve rechten en gezondheid.

©Maya Richard

UCOS is een educatieve ngo voor ontwikkelingssamenwerking, geaffilieerd aan de Vrije Universiteit Brussel. Samen met partners uit het hoger onderwijs en de vrijzinnig humanistische beweging wil UCOS werk maken van duurzame menselijke ontwikkeling. Dat doet het door jongeren de humanistische waarden en ideeën van wereldburgerschap bij te brengen.

In het kader van CHanGE trekken jaarlijks twaalf studenten, na een intensieve voorbereiding, gedurende drie weken op belevingsstage naar partnerlanden in het globale Zuiden. Die CHanGEmakers komen er in contact met organisaties die zich inzetten voor de bescherming van holebirechten, toegang tot anticonceptie, de strijd tegen seksueel geweld, economische empowerment van vrouwen, preventie van hiv … Terug in België zetten de studenten acties op touw om het publiek bewust te maken van die wereldwijde strijd.

In deMens.nu Magazine van juli 2018 verscheen een interview met drie CHanGEmakers. Hieronder lees je enkele fragmenten uit het artikel van Hilde Vandervelde, stafmedewerker communicatie van deMens.nu. Het volledige magazine vind je hier.

Jad Zeitouni, 25 jaar, studeert rechten aan de Vrije Universiteit Brussel en Zoë Kalala, 22 jaar, handelswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven Campus Brussel. Beiden trokken naar Oeganda. Genaldine Dialungana, 23 jaar, studeert gender en diversiteit aan de Universiteit Gent en zij ging naar Congo.

Wat houdt het CHanGEproject eigenlijk in?

Genaldine: Met CHanGE willen we de mensen in het Zuiden een stem geven en aantonen dat er ter plaatse tal van organisaties en personen zijn die ijveren voor gendergelijkheid en seksuele rechten. We hebben er veel interviews afgenomen en met die informatie zetten we dan in Vlaanderen en Brussel sensibiliseringsacties op.

Jad: Tegelijk biedt CHanGE ons, de deelnemende jongeren, ook de gelegenheid om een visie op ontwikkelingssamenwerking te vormen. We krijgen materiële en professionele ondersteuning, maar hebben daarnaast de vrijheid om nieuwe ideeën uit te proberen. Door zelf te ervaren wat mogelijk en nuttig is, kunnen we op lange termijn misschien een nieuwe dynamiek binnen de ontwikkelingssamenwerking teweegbrengen. (…)

In Oeganda en Congo hebben jullie veel getuigenissen gehoord. Hoe ervaar je zoiets?

Zoë: We werken rond twee thema’s, LGBTQ+rechten en menstruatie. We hebben ondervonden dat taboes of drempels die daar bestaan, hier ook voorkomen. Misschien wel in andere vormen of met andere gevolgen, maar het zijn zaken die hier evengoed leven. (…) Na het afnemen van elk interview, onder meer bij een LGBTQ+organisatie in Oeganda, waren we iedere keer stil en onder de indruk. Het bracht veel emoties met zich mee.

Jad: Wat mij heeft geraakt, is de inzet van de mensen. In Oeganda is homoseksualiteit bij wet verboden. Je riskeert er als LGBTQ+ een gevangenisstraf van veertien jaar tot levenslang. Toch vind je daar mensen, zowel homo- als heteroseksuelen, die zich actief en publiekelijk inzetten voor de rechten van de LGBTQ+gemeenschap. Dat was voor mij een wake-upcall. Terwijl we in eigen land helemaal niets te verliezen hebben als we het voor LGBTQ+ opnemen. Het is belangrijk dat we afstappen van het relativisme dat hier vaak heerst.

Vier mee de liefde op de Pride 2019