fbpx
deMens.nu

Ik moet nu gaan

Een triptiek: ziekte, euthanasie, rouw

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg8 nr2

Wat gaat er in een moeder om wanneer ze van haar zoon verneemt dat hij ongeneeslijk ziek is en een euthanasieaanvraag op papier heeft gezet? Mieke Maerten ervoer het aan den lijve. Geruime tijd combineerde ze haar werk in de financiële sector met vrijwilligerswerk als moreel consulent. Anderhalf jaar na het overlijden van haar zoon ging ze met pensioen en kwam er rust en tijd voor het noodzakelijke rouwproces en voor het schrijven van dit boek.

Álvaro Alexander Avelar

Ik moet nu gaan. Een triptiek: ziekte, euthanasie, rouw geeft een intieme inkijk in het leven van de auteur, Mieke Maerten, wanneer ze plotsklaps met de nakende dood van haar zesendertigjarige zoon Pieter wordt geconfronteerd. Het boek is een ontroerende reconstructie van Pieters laatste maanden, vanuit het perspectief van de schrijfster. Dat je kind eerder dan jij naar het oneindige niets moet terugkeren, is niet te vatten. Bestaat er geen natuurwet die dat verbiedt?

Mieke Maerten is filosofe van opleiding en destilleert uit haar persoonlijk verhaal een betoog voor onvoorwaardelijke liefde, het ‘hiernumaals’ en levenskunst. Levenskunst, inderdaad, want hoe geef je eigenlijk opnieuw zin aan je leven na de dood van een nakomeling?

Je kan het boek op verschillende manieren lezen. Het is één lange brief van een moeder aan haar zoon waarin ze grip tracht te krijgen op hun laatste maanden samen. Het is ook een lofzang; een celebratie in majeur zouden we zelfs durven zeggen. En het boek kan gebruikt worden als naslagwerk om meer te weten te komen over palliatieve zorg en euthanasie. Een aanrader dus voor iedereen.

Ik moet nu gaan
Een triptiek: ziekte, euthanasie, rouw
Mieke Maerten
Cyclus, 2019
ISBN 978 90 8575 073 4