fbpx
deMens.nu

LGHBTQI-rechten wereldwijd

Op zaterdag 18 mei zullen tientallen koppels in het huwelijksbootje stappen. Holebikoppels krijgen een relatieceremonie cadeau op de stand van huisvandeMens tijdens The Belgian Pride, de bekendste LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Questioning & Intersex) optocht in België.

België was in 2003 het tweede land na Nederland waar koppels van hetzelfde geslacht officieel het ja-woord konden geven. Gelijke rechten zonder discriminatie, los van de seksuele oriëntatie of geaardheid is een universeel mensenrecht en een essentiële basiswaarde binnen het vrijzinnig humanistische gedachtegoed.

Zeg ja! op de stand van huisvandeMens op zaterdag 18 mei. Rechten zijn voor alle mensen gelijk, inclusief het recht om de liefde te vieren met wie je wilt

Holebihuwelijk wereldwijd: enkele cijfers

Na Nederland en België is het vandaag in 22 landen ter wereld mogelijk om te trouwen met een partner van hetzelfde geslacht. In 29 landen is het mogelijk een andere vorm van geregistreerd partnerschap aan te gaan dat vaak dezelfde rechten waarborgt*. De laatste decennia zijn er al veel discriminaties tegenover LGBTQI’s weggewerkt. Uit publieke bevragingen blijkt dat wereldwijd steeds meer mensen het holebihuwelijk ondersteunen. Die toename overstijgt leeftijdsgrenzen, politieke ideologie, geloof, gender en ras. Opvallend is wel dat steun hoger ligt of sterker stijgt in landen met een hoger onderwijsniveau en sterker groeit bij de jongere generaties.

 

Werk aan de winkel: Afrika en Azië

Uit publieke bevragingen blijkt dat wereldwijd steeds meer mensen het holebihuwelijk ondersteunen. ©deMens.nu

Holebirechten blijven wereldwijd een heikel thema. Zo scoort het continent Afrika bijzonder slecht en enkel in Zuid-Afrika is het mogelijk om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Bovendien worden holebi’s zwaar gediscrimineerd in de meerderheid van de Afrikaanse landen en staat in verschillende staten de doodstraf op seksuele relaties tussen koppels van hetzelfde geslacht. Ook in grote delen van Azië is de situatie schrijnend: het meest recente voorbeeld is in de Zuidoost-Aziatische oliestaat Brunei waar zeer strenge straffen voor holebi’s worden uitgesproken. Wie “schuldig” wordt bevonden, riskeert de doodstraf door steniging.

Terug naar af

Ook daar waar de rechten steeds verworven zijn komen deze vaak in het gedrang door de invloed van sterke conservatieve krachten. Zo werd in Brazilië op 1 januari dit jaar Jair Bolsonaro, notoir homofoob, ingezworen als president. Uit voorzorg gingen Braziliaanse homo’s en lesbiennes die met hun partner wilden trouwen massaal naar het loket.

In Bermuda, technisch gezien een overzees gebied van Groot-Brittannië, maar met eigen wetten, werd het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen goedgekeurd in 2017 en weer uit de grondwet gehaald datzelfde jaar. Na veel discussie en meermaals verwerpen van de wet door de regering is er nog steeds geen officiële beslissing.

*Cijfer van Ilga: De internationale LGBTQI+ organisatie rapporteert elk jaar over de seksuele rechten wereldwijd. Op deze afbeelding kan je zien waar het holebihuwelijk of geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht mogelijk is. https://ilga.org/ilga-map-sexual-orientation-laws-2019

 

Geregistreerd partnerschap vs. huwelijk

In landen zoals Bermuda gaat het veelal om een semantische kwestie: homo’s en lesbiennes kunnen er wel nog wettelijk samenwonen met iemand van hetzelfde geslacht, met dezelfde rechten als gehuwde heterokoppels. Maar trouwen mag dan weer niet.

Dit is ook een probleem: al te vaak zijn het religieuze groepen die de wetgevende macht dwingen om dergelijke semantische spelletjes te spelen. Gelijkheid van rechten is het belangrijkste, maar waarom mag niet iedereen gewoon trouwen?

Zeg ja!

The Belgian Pride is niet enkel en alleen een uitgelaten feestje. Het is een belangrijke dag waarop de LGBTQI-gemeenschap uitbundig zichzelf mag en kan zijn. Dit evenement in een internationale en multiculturele stad als Brussel reikt verder dan ideologie, culturele achtergrond, gender en ras. Rechten zijn voor alle mensen gelijk, inclusief het recht om de liefde te vieren met wie je wilt.

The Belgian Pride is een coming-out-evenement voor iedereen die dat wil, met een feestelijk, cultureel en politiek karakter. Al jaren neemt koepelorganisatie deMens.nu met het huisvandeMens actief deel aan dit gebeuren met een versierde vrachtwagen in de PrideParade en een stand in de PrideVillage. Zo wil het deMens.nu de LGBTQI-gemeenschap steunen en de boodschap van gelijke rechten voor alle mensen mee uitdragen.

Het huisvandeMens, de dienstverlenende organisatie van de deMens.nu, biedt meer dan 35 jaar relatieplechtigheden aan op maat. In 2018 hielpen zij meer dan 700 koppels de liefde vieren. Naast relatieceremonies helpen ze ook bij andere plechtigheden.

 

Contact:

Maya Richard
Evenementen en communicatie
maya.richard@demens.nu
32 2 735 81 92
0484405798