fbpx
deMens.nu

Denk voor jezelf, zorg voor elkaar. Zeker op 21 juni.

Beste allen,

Muziek kan muren slopen. Ter gelegenheid van de Dag van het Humanisme geven we het inmiddels vertrouwde beeld van ons jaarthema ‘Zorg’ dan ook enkele strofes mee uit Neil Finns nummer

Don’t Dream It’s Over (Hey Now Hey Now) :
They come, they come
To build a wall between us
We know they won’t win

Op 21 juni 2019 is deze boodschap meer dan gepast. Net als muziek heeft humanisme immers lak aan muurtjes tussen mensen.
Ja, wij zijn allemaal uniek en dus verschillend. Daarom hebben we elk onze opvatting van geluk en hoe het na te streven. Maar niets of niemand kan die onderlinge verschillen aanwenden om onze intrinsieke gelijkwaardigheid te ondergraven.

Kijk, de wereld zit vol uitdagingen. Dat is altijd al zo geweest. En de samenleving is complexer dan ooit. Maar muren maken de wereld niet kleiner en de samenleving niet eenvoudiger. Ze geven alleen maar die illusie. Een gevaarlijke illusie, bovendien. Een die de vrijheid van mensen aan beide kanten inperkt. Die verdeelt. Die gescheiden houdt wat samen veel meer kan bereiken.
Want gedeelde dromen monden uit in ijzersterke plannen. En gedeelde zorgen worden halve zorgen.
Onze levensbeschouwing biedt daarom andere bouwstenen aan. Wij denken dat verschillen net het vertrekpunt zijn van een vreedzame en vruchtbare dialoog. Dat een ethisch kader steunend op de principes van vrijheid, gelijkheid en solidariteit een inclusieve samenleving mogelijk maakt. Dat de door Vrij Onderzoek vergaarde kennis en dorst naar nieuwe kennis een brug over muren heen kunnen slaan.
Vandaag moeten we harder dan ooit vieren. Vieren dat er iets is wat niemand ooit kan wegnemen: het licht. Het langste licht. Het licht dat altijd weer de duisternis naar de achtergrond duwt. Licht dat zijn stralen over elke kant van het muurtje heen werpt.

Wij blijven opkomen voor de gelijkwaardigheid van de mens, altijd en overal.
Wij blijven in de Wetstraat en de Dorpsstraat opkomen voor de meest kwetsbaren.
Wij blijven denken voor onszelf en zorgen voor elkaar.
Wij vormen de enige muur die ertoe doet: de dam die zich opwerpt tegen polarisering en ontmenselijking.
We know they won’t win.

Ik wens je een fantastische, blijmoedige, hoopgevende en strijdvaardige Dag van het Humanisme toe.

Anne-France Ketelaer

Anne-France Ketelaer

Algemeen Directeur deMens.nu

Bekijk hieronder een intieme live versie van Neil Finn, akoestisch gebracht.

wallMessage_lyrics-03.jpg