fbpx
deMens.nu

200 burgers gezocht om onze Belgische gevangenissen te controleren

Vanuit de categoriale dienstverlening is er de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG). De consulenten begeleiden gevangenen gedurende hun hechtenis, en bieden ondersteuning aan zowel de gevangene als hun familie gedurende deze moeilijke periode. Onderstaande oproep is hen dan ook niet ontgaan. Heb jij zin om je steentje bij te dagen? Schrijf je voor 1 augustus in via de website van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen.

 

bron artikel: vrtnws.
Helen Goedgebeur

De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen zoekt nog ongeveer 200 burgers om onze Belgische gevangenissen te controleren. Dat schrijft De Morgen. De burgers zullen moeten zetelen in een commissie van toezicht, om bijvoorbeeld de klachten van gevangenen te bekijken. En zowat iedereen komt voor de job in aanmerking.

Een interessante vacature voor wie nood heeft aan een nieuwe uitdaging: controleur van onze Belgische gevangenissen. Al zo’n 200 burgers werden geselecteerd voor de job, maar de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen zoekt er nog eens zoveel, om alle 35 commissies van toezicht in onze 35 Belgische gevangenissen gevuld te krijgen.

Tot nu toe bestonden die commissies enkel uit internen, maar vanaf september wordt dat toezicht voor een deel ook extern. De reden? Europa heeft ons land al meermaals op de vingers getikt voor het feit dat justitie in ons land zichzelf controleert.

De burgers mogen de gevangenissen bezoeken en klachten van gedetineerden bekijken

Ralf Bas, Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen

“De burgers moeten helpen toezien op het feit dat de rechten van gedetineerden gewaarborgd blijven,” verduidelijkt Ralf Bas van de Centrale Toezichtsraad. “Dat kunnen ze doen door de gevangenissen te bezoeken en de klachten van gedetineerden te bekijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om problemen die ze meemaken, of beslissingen die over hen genomen zijn.”

Vanaf 1 september gaan de burgers aan de slag. “Zij krijgen een juridische vorming en ook praktische hulp bij hoe zich te bewegen in een gevangenis.”

Komt u in aanmerking?
De kans dat u in aanmerking komt voor de vacature is vrij groot. Zowat iedereen maakt kans om de job in te vullen. “De burgers die we zoeken moeten een goede doorsnede voorstellen van onze samenleving,” zegt Ralf Bas. “Mannen, vrouwen, studenten, ouderen, mensen met een allochtone achtergrond,… werkelijk iedereen.” Vereiste is wel dat u meerderjarig bent en – logischerwijze – geïnteresseerd bent.

Al is het ook noodzakelijk om bij uw aanvraag een uittreksel uit het strafregister voor te leggen. “Er wordt dan geval per geval bekeken wie toegelaten wordt.” En ook bepaalde ambtenaren – die bijvoorbeeld al in het penitentiaire circuit werken – komen niet in aanmerking. Als u de job krijgt – vrijwilligerswerk voor alle duidelijkheid – zal u moeten rekenen op zo’n twee dagen werk per maand. Wie interesse heeft kan terecht op de website van de Centrale Toezichtsraad.