fbpx
deMens.nu

Boek: Looking Back to Look Forward

Het seculiere denken, hier beter gekend als vrijzinnig denken, is in opmars. Onderzoek toont aan dat er de afgelopen jaren een stijging is van het aantal seculiere mensen wereldwijd. Maar tot op heden was er nog niets gepubliceerd over de evolutie van het georganiseerde vrijzinnig humanisme en het seculiere humanisme. In het boek Looking Back to Look forward. Organised Humanism in the World: Belgium, Great Britain, the Netherlands and the United States of America, 1945-2005, brengt een team een team van historici de geschiedenis van het vrijzinnig seculier humanisme in kaart.

Er wordt onderzocht hoe, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, het georganiseerd vrijdenken in de verschillende pionierslanden is geëvolueerd . De vrijzinnig humanistische organisaties in deze landen zijn enkele van de oprichters en langdurige leden van Humanists International (voorheen bekend als International Humanist and Ethical Union). Het boek onthult hoe het Westers vrijzinnig humanisme is gegroeid in de verschillende omstandigheden tot de georganiseerde vrijzinnigheid en het seculiere humanisme dat we kennen vandaag.

Door Niels De Nutte en Bert Gasenbeek

Met bijdragen van: Niels De Nutte, Bert Gasenbeek, David Nash, Caroline Sägesser, Jeffrey Tyssens en Stephen Weldon

Deze publicatie is een realisatie van Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) in samenwerking met het Humanistisch Historisch Centrum (HHC) 

 

 

Niels De Nutte presenteerde het boek Looking Back to Look Forward tijdens het Freedom of Thought Rapport (c) Joke Goovaerts