fbpx
deMens.nu

Persbericht: Als atheïst en vrijdenker ben je nergens beter dan in België

Freedom of Thought Report

Ook verschenen op hln.be en Knack.be

Vandaag (13 november) wordt in het Europees Parlement te Brussel het achtste Freedom of Thought Report voorgesteld. Dat Freedom of Thought Report analyseert hoe het wereldwijd met het recht op vrijheid van gedachte en vrijheid van meningsuiting is gesteld en brengt de schendingen ervan in kaart. Het rapport rangschikt alle landen ter wereld afgaand op de manier waarop zij omgaan met atheïsten, humanisten en niet-gelovigen.

België, Nederland en Taiwan prijken, zoals vorig jaar, op een gedeelde eerste plaats. Frankrijk en Japan vervolledigen de top vijf. In concreto betekent dit dat niet-gelovigen niet systematisch gediscrimineerd worden en dat er bescherming is als er toch sprake is van discriminatie. Helemaal onderaan de lijst met 196 landen bengelen Pakistan, de Malediven, Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië.
Het rapport 2019 waarschuwt dat “de wereld verdeeld is” wat betreft wetten inzake godslastering (blasfemie) en afvalligheid (apostasie).
In de editie van 2019 vieren we het feit dat die wetten in acht landen (waaronder Noorwegen, Frankrijk, Griekenland, Denemarken … ) de afgelopen vijf jaar werden afgeschaft. Maar 69 landen handhaven en verscherpen zelfs de wetten inzake blasfemie en apostastie.

Andrew Copson, voorzitter van Humanists International stelt “Laws against ‘apostasy’ and ‘blasphemy’ always violate the human rights to freedom of thought and freedom of expression. They also remain one of the most egregious forms of legal discrimination against the non-religious, as well as other religion or belief minorities, in that they are used most often against members of religion or belief groups outside the mainstream of a country.”

Voor het opmaken van de rangschikking houdt Humanists International, de internationale koepelorganisatie van humanistische verenigingen, rekening met vier thema’s: “Grondwet en overheid”, “Onderwijs en kinderrechten”, “Samenleving, gemeenschap en familie” en “Vrijheid van meningsuiting en humanitaire waarden”.

Dit rapport is ook een oproep naar landen, zoals België, om waakzaam te blijven en verantwoordelijkheid op te nemen voor landen waar het met de vrijheid van gedachte en vrijheid van meningsuiting slecht is gesteld.

Het Freedom of Thought Report is online beschikbaar bij Humanists International of lees het hier: Freedom of Thought Report

Voorstelling Freedom Thought Report in het Europees Parlement