fbpx
deMens.nu

Opinie: U leest het goed. We zijn content.

abortusdossier

Prof. dr. Freddy Mortier, ethicus UGent en voorzitter deMens.nu.

Twee dagen na nationale vrouwendag (11 november) berichtten verschillende media dat er een akkoord is bereikt door niet minder dan 9 politieke partijen in het abortusdossier. De termijn waarbinnen een abortus uitgevoerd mag worden, zou opgetrokken worden tot 18 weken. Niet alleen is dit een grote overwinning voor de rechten van de vrouw, ook de manier van werken is bijzonder hoopgevend voor de toekomstige behandeling van ethische dossiers in België.

Debat dat al ten overvloede is gevoerd

Jaarlijks vertrekken er meer dan 500 vrouwen naar Nederland omdat ze in België niet kunnen bepalen wat ze met hun lichaam mogen doen. We hebben het natuurlijk over abortus. Maar nu is er dus een politiek akkoord dat in België een einde zal stellen aan een debat dat al ten overvloede is gevoerd, niet alleen vandaag maar ook gisteren en vorig jaar en tot drie decennia terug. Het meest opmerkelijke daarbij is de heuse politieke doorbraak die zich in de schoot van onze federale kamer heeft voorgedaan. De vertegenwoordigers van niet minder dan negen partijen kwamen tot een voorstel dat die vijfhonderd vrouwen – maal het aantal jaren dat de toekomst telt – uit de nood zal helpen. Daarmee is het signaal van het parlement duidelijk: “jullie staan niet alleen”. Die solidariteitsgedachte kan tellen. Ze demonstreert dat, zelfs in tijden van regeringsstandstill, het parlement in staat is de politieke kracht te vinden om de zogenaamde ethische dossiers vooruit te helpen.

Voor geen enkele vrouw is een abortusbeslissing immers een evidentie

Elke zwangerschap is anders. Voor velen mondt ze uit in de geboorte van een kleine spruit in een gezin vol liefde, warmte en kansen. Voor anderen is het vooruitzicht minder gunstig. Het leven is immers een ingewikkelde zaak. Een relatie kan op de klippen lopen, een inkomen kan wegvallen, iemand voelt zich niet klaar voor de verantwoordelijkheden die bij ouderschap komen kijken. De redenen om geen kinderen (meer) te willen zijn talrijk. Het is niet omdat kinderen fantastisch zijn dat er geen (meer) willen je plots tot een slecht mens zou maken. Een abortuswet is goed omdat hij vrouwen de mogelijkheid biedt om voor zichzelf de minst slechte beslissing te nemen. Voor geen enkele vrouw is een abortusbeslissing immers een evidentie. Elke optie wordt doorgedacht, verkend en uitgediept. Niemand zal binnenkort in congalijn naar een abortuscentrum vertrekken. Wat echter wel een evidentie moet worden, is de toegankelijkheid van de ingreep zelf. Het compromis dat de partijen hierrond bereikten maakt dat mogelijk. Ze biedt de vrouw gewoon de kans om in alle sereniteit de beslissing te nemen die voor haar de juiste is.

Appreciatie

Onze politici kunnen in deze rekenen op onze allerhoogste appreciatie. Dossiers als abortus verdienen het te ontsnappen aan de politieke waan van de dag. Ze zijn immers een vertaling van wie we zijn en hoe we als gemeenschap willen omgaan met persoonlijke dilemma’s. Dat debat moeten we in volle vrijheid kunnen voeren, weg van redeloze betutteling. We hopen dan ook dat deze verwezenlijking de voorbode is van de manier waarop veel andere ethische vraagstukken in de toekomst zullen worden aangepakt. Er valt immers nog zo veel te verwezenlijken. Het kader rond draagmoederschap dient nog verder uitgewerkt te worden. Ook rond sekswerk heerst er nog steeds een gigantisch politiek taboe terwijl de Nationale Bank schatte dat die industrie vorig jaar vlot meer dan 1 miljard euro omzet draaide.

Respect voor de persoonlijke levenskeuzes

De vraagstukken zijn natuurlijk divers maar ze zijn onderling verbonden door één belangrijk principe: zelfbeschikking, vrijheid in persoonlijke zaken, vrijheid daar waar de veelheid aan opvattingen over het goede leven een onherleidbaar gegeven is. Mensen mogen niet in de kou blijven staan doordat sommigen hun eigen levenskeuzes willen opleggen aan anderen. Dat de zo verguisde politiek nu het respect voor de persoonlijke levenskeuzes van mensen zoals u en ik erkent, zal de Dorpstraat en de Wetstraat weer een pak dichter bij elkaar brengen.

Prof. dr. Freddy Mortier, ethicus UGent en voorzitter deMens.nu – Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw