fbpx
deMens.nu

Waarom is een alcoholverslaving zo lastig te overwinnen?

Na een jarenlange strijd tegen de drank neemt Ludo Van Campenhout (N-VA) voorlopig afscheid van de politiek. Een slimme beslissing, zegt oud-politicus en ervaringsdeskundige Wilfried Van der Borght. (SOS nuchterheid) ‘Vooral in januari is het moeilijk om nuchter te blijven.’

Wilfried Van der Borght, voormalig provincieraadslid en fractieleider in de gemeenteraad van Liedekerke, weet hoe dat komt. Op 10 juni 1997 dronk hij zijn laatste pint en zette hij meteen ook een punt achter zijn lokale politieke carrière. “Een verslaving is een proces waar je geleidelijk in rolt”, zegt hij. “Je gaat naar recepties en eetdagen, soms vijftien op een weekend. En overal krijg je een drankje aangeboden.”

Vooral januari is een moeilijke maand om nuchter te blijven, weet Van der Borght. “Dezer dagen schuimen politici de ene nieuwjaarsreceptie na de andere af. Als ze daar een plateau met uitsluitend cava onder hun neus geduwd krijgen, dan is het niet eenvoudig om de kelner een glas water of een cola zero te vragen.” Vandaar zijn drastische carrièrewending. “De politiek is een wereld vol alcohol. Ik besefte: ik moet hieruit.”

Lees het volledige artikel in De Morgen

Lees ook dit bericht