fbpx
deMens.nu

In de kijker: 2019

Quiz? De vrije denker, Hasselt

12 december 2019

Hoe is het met jouw algemene kennis gesteld? Blijven bij jou alleen de nutteloze weetjes hangen of zijn geschiedenisvragen nooit ‘van voor uw tijd’?

Enkele teams gingen de uitdaging aan.

Alle opbrengsten van deze quiz gingen naar deWens.nu.
deWens.nu wil mensen hier en nu gelukkiger maken en samenbrengen. De focus ligt momenteel op woonzorgcentra. Een wzc hoeft nl. niet enkel te draaien om gezondheid en zorg. Het kan ook een warme plek zijn waar je met veel goesting woont.

Met allerlei projecten zorgen we voor meer geluk, zelfbeschikking en verbinding bij bewoners en hun omgeving.

Nacht van de Vrijdenker in Kunstencentrum Vooruit, Gent

9 november 2019

Een wereld in verandering en de weerstand van het verstand. Toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland dachten na over de belangrijkste uitdagingen van nu.

Gooien we het roer van ons economisch systeem om of niet? Hoe bezweren we de ecologische crisis? Hoe kunnen we helder blijven denken over polarisatie, racisme en dekolonisatie? Kan filosofie een wapen zijn in de strijd tegen populisme?

Een avond lang namen filosofen bezit van de podia van Kunstencentrum Vooruit om in te gaan op deze vragen, en nog veel meer.

De Nacht bracht een wervelwind aan inzichten en ideeën: verdieping op het scherpst van de snee. Ontregelend en ontwarrend.

Sprekers: Susan Neiman, Tomáš Sedláček, Sarah Bakewell, Donald Robertson, Diana Fleischman, Philippe Van Parijs, Tinneke Beeckman, Alicja Gescinska, Ludo Abicht, Francesca Minerva, Griet Vandermassen, Simon Gusman, Arjen Kleinherenbrink, Maarten Boudry, Naima Charkaoui, Christophe busch, Koert Debeuf, Jan Dumolyn, Heidi Mertes, Guido de Wert, Dirk Holemans, Gerard Govers, Marco Visscher, An Van Damme, Hidde Boersma, Farah Focquaert, Jesse meijers, Liza Cornet, Hans Claus, Peter Venmans, Jaffe Vink, Jeroen Hopster, Joost de Vries, Sebastien Valkenberg, Pieter-Paul Verhaeghe.

Workshops: Kungfu met Confucius, Filocafé, Op de Filosofa.

Ook: DJ’s, Food & Drinks, Boekenmarkt met signeersessies.

Meer informatie hier.

Wij, zij, samen: Hoe polarisatie doorbreken? in de Stadsschouwburg, Mechelen

26 september 2019

 

Hoe werkt polarisatie? Is polarisatie altijd slecht? Wat zijn de gevaren? Hoe kunnen we wij-zij-denken doorbreken? Experten delen hun visie en expertise en gaan in op vragen uit het publiek.

Een initiatief van Humanistisch Verbond Mechelen, Humanistisch Verbond en deMens.nu, in samenwerking met Amnesty International, Vormingplus regio Mechelen en Vermeylenfonds Mechelen

Meer info  www.wijzijsamen.be

Download hier de flyer

Opening De Brug, Centrum voor het Vrije Denken, Brugge

21 juni 2019

Het Brugs vrijzinnig centrum ‘De Brug, Centrum voor het Vrije Denken’ is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor vrijzinnigen maar iedereen -gelovigen en vrijzinnigen- is welkom op de activiteiten. Sinds juni 2019 huist het vrijzinnig centrum in de Hauwerstraat 3A op het beursplein. Het huisvandeMens Brugge heeft zijn stek op dezelfde locatie.

Het bestaande gebouw, een voormalig politiecommissariaat, werd volledig gerenoveerd en er werd een tuinpaviljoen met polyvalente zaal bijgebouwd. In hetzelfde gebouw huist ook het nieuwe Brugse studentenhuis, The Student Village.
De locatie fungeert als thuishaven voor de lokale vrijzinnige verenigingen. Dat zijn de Brugse afdelingen van het Humanistisch Verbond, Vermeylenfonds, Willemsfonds, Uitstraling Permanente Vorming en SOS Nuchterheid, alsook de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen, de Stuurgroep voor Morele Bijstand, de Vrienden van het GO! en het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding.

William Pharasyn, voorzitter van De Brug, Centrum voor het Vrije Denken (het voormalig Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug), formuleert het zo: “Een nieuw verhaal begint. Hoe konden we dat beter symboliseren dan met onze nieuwe naam: De Brug, Centrum voor het Vrije Denken? Met die naam behouden we de link met het verleden en met de stad Brugge. Maar bovenal typeert het onze waarden van openheid, respect en betrokkenheid voor anderen. Het symboliseert de ‘brug’ tussen verschillende mensen, culturen, gezindheden en ook tussen de vrijzinnigen onderling. We willen mensen verbinden en hen laten omgaan met verschillen. Meer dan ooit een noodzaak in een samenleving met toenemende polarisatie. We brengen ook de mensenrechten onder de aandacht via een meerjarenproject waarbij we de artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op een creatieve manier binnen de infrastructuur integreren.”

Els Goderis, directeur van de huizenvandeMens West-Vlaanderen, voegt eraan toe: “De nieuwe accommodatie geeft een boost aan onze werking. De ruimtes laten onder meer toe om vrijzinnig humanistische plechtigheden bij geboorte, huwelijk of afscheid en herdenking te laten plaatsvinden. Dat was vroeger niet mogelijk. We vinden dat elke mens recht heeft op maatschappelijke en culturele ontplooiing, daarom zetten we verder in op vormende activiteiten. Ook op een dienstverlening die bijdraagt tot een humane, inclusieve maatschappij.”

Om de werking en programmatie ruim bekend te maken, geeft De Brug halfjaarlijks een programmabrochure uit en is er een maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Meer weten? Je vindt alle activiteiten online op: www.vrijzinnigbrugge.be

The Belgian Pride, Brussel

18 mei 2019

 

Elk jaar neemt deMens.nu actief deel aan The Belgian Pride.

Dit jaar werd er een gloednieuw concept uitgewerkt waarbij bezoekers (symbolisch) konden trouwen. Dit inclusief trouwboekje, trouwfotograaf en ceremoniemeester.

Op zaterdag 18/05 stapten meer dan 100 koppels symbolisch in het huwelijksbootje. Het was een geweldige dag vol met kleur, vriendschap en vooral veel liefde.

The Belgian Pride is niet enkel en alleen een uitgelaten feestje. Het is een belangrijke dag waarop de LGBTQI-gemeenschap uitbundig zichzelf mag en kan zijn.

Dit evenement in een internationale en multiculturele stad als Brussel reikt verder dan ideologie, culturele achtergrond, gender en ras. Rechten zijn voor alle mensen gelijk, inclusief het recht om de liefde te vieren met wie je wilt.

 

Human(art)ic in de Beursschouwburg, Brussel

19 – 21 maart 2019

 

Op 19, 20 en 21 maart organiseerden HuisvandeMens Brussel en Vrije Universiteit Brussel de derde editie van het Human(art)istic Festival.

Met onder meer : Kampire (UG), Achmed Galaï (TN), Salia Sanou (BF), Chokri Ben Chikha, La Belle Hip Hop & Souterrain Productions, Frank Theys, Otim Alpha (UG), Femke Kaulingfreks (NL), Lieven De Cauter

Human(art)istic Festival is een interdisciplinair en multimediaal festival, dat vanuit een vrij(kunst)zinnige inspiratie een bijdrage wil leveren aan een meer humane samenleving.

Ook dit jaar werd er een forum georganiseerd voor reflectie en dialoog over de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op onze denk- en leefwijze in een globaliserende wereld.

Vanuit het vrijzinnig humanisme als een open en dynamische levensbeschouwing, probeert Human(art)istic mensen te stimuleren om zelf vorm te geven aan hun bestaan en de gemeenschap waarin ze leven.

In deze editie liep de zorg voor het kwetsbare als een rode draad doorheen het programma.

Kwetsbaarheid is een toestand die alle mensen eigen is. Als lichamelijke en behoeftige wezens zijn we onderling afhankelijk en aangewezen op de zorg van anderen.

Bovendien is kwetsbaarheid een gemeenschappelijk kenmerk, dat we met alle levende wezens en onze planeet delen. In een wereld van geïntensiveerde ecologische dreigingen en radicale ongelijkheden is die kwetsbaarheid meer dan ooit aan de orde.

Human(art)istic Festival wil vanuit een vrij(kunst)zinnige inspiratie een bijdrage leveren aan een meer humane samenleving.

Ontdek een gevarieerd en boeiend programma vol performances, films, getuigenissen, concerten op de website

 

VeelZIJdig in en rond de Parijsstraat, Leuven

4 – 8 maart 2019

VeelZIJjdig is een gratis festival rond seksualiteit en intimiteit en richt de spotlights op Internationale Vrouwendag.

Het breekt graag met taboes en stompt heilige huisjes het liefste omver.
Door gesprekken, workshops en kunst brengt het thema’s zoals medelijdenseks, pijn bij het vrijen, slutshaming, genderidentiteit bij 50-plussers en schoonheidsidealen in de Parijsstraat en op het Helleputteplein in Leuven. In een soms ernstig, dan weer ludiek jasje. Onder meer Wim Slabbinck, Murielle Scherre en Anaïs Van Ertvelde nemen deze taak op zich. Alle activiteiten zijn gratis en iedereen is welkom. Barbie en Ken zullen er ook zijn!
Veelzijdig is een initiatief van deMens.nu Vlaams-Brabant.

 

Bekijk de agenda in 2020