fbpx
deMens.nu

Woman

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr2. Lees hier meer recensies.

“Een vechtster. Ik heb lef. Een feministe. Een knokker. Ik ken geen angst. Veeleisend. Levenslustig. Energiek. Opgewekt. Vrij.” Kortom, Woman, de nieuwe documentairefilm van Anastasia Mikova en Yann Arthus-Bertrand.

Hilde Vandervelde

Woman is een indrukwekkende en beklijvende documentairefilm. Hij geeft een stem aan tweeduizend vrouwen uit vijftig landen. Regisseurs Anastasia Mikova en Yann Arthus-Bertrand, geen onbekenden wanneer het thema’s als mensenrechten en duurzaamheid betreft, reisden de hele wereld rond en praatten met vrouwen uit alle lagen van de samenleving en van alle leeftijden.

Via intieme getuigenissen werpt de film een licht op het onrecht dat vrouwen overal ter wereld ondergaan: seksueel geweld, fysieke en psychische mishandeling, politiek en religieus geweld, uithuwelijking, genitale verminking, vrouwen- en meisjeshandel … Maar evengoed vertellen de vrouwen over allerhande aspecten van het vrouw-zijn: identiteit, moederschap, relaties, seksualiteit, emancipatie, onderwijs, carrière, macht …

De ontboezemingen gaan recht naar het hart. En telkens weer blijkt de sterkte en veerkracht van vrouwen. De verhalen in Woman benadrukken één voor één de innerlijke kracht van vrouwen en hun vermogen om de wereld te veranderen ondanks alle moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd. Getuige de schier onuitputtelijke reeks lachende gezichten die op het witte doek passeert.

Bedoeling van de film is niet alleen om vrouwenrechten onder de aandacht te brengen en problemen scherp te stellen, maar ook om oplossingen te vinden en de emancipatie van alle seksen te bewerkstelligen.

Woman is mooi, sober en visueel krachtig in beeld gebracht, zoals ook al het geval was met de eerdere documentaires van Yann Arthus-Bertrand, onder andere Vu du ciel / Earth from Above, Home en Human. De prachtige fotografie wisselt intimistische close-ups af met stilistische portretten van vrouwen, alleen of met hun geliefden, in hun dagelijkse omgeving.

De release van Woman is voorzien op 4 maart en in België op 11 maart 2020, in het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. De wereldwijde opbrengst van de film gaat naar WOMAN(s), een organisatie die vrouwen over de hele wereld opleidt voor mediaberoepen.

 

Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova © Peter Lindbergh

Yann Arthus-Bertrand is een Franse fotograaf, journalist, regisseur en milieuactivist. Hij is onder meer bekend van de fotoboeken La terre vue du ciel, de documentairereeks Vu du ciel / Earth from Above (2006-2011) en de documentairefilms Home (2009), Planet Ocean (2012) en Human (2015). Hij is oprichter van de ngo GoodPlanet Foundation, een organisatie die zich sinds 2005 wereldwijd inzet voor een duurzame samenleving en een ecologisch bewustzijn. In 2009 werd hij benoemd tot goodwillambassadeur voor het VN-Milieuprogramma.

 

Anastasia Mikova is een regisseur en journalist van Oekraïense origine. In haar werk focust ze op sociale en humanistische onderwerpen. Haar samenwerking met Yann Arthus-Bertrand gaat terug tot 2009, aanvankelijk als hoofdeditor voor de documentairereeks Vu du ciel / Earth from Above, nadien als eerste regieassistent bij de documentairefilm Human en nu als coregisseur van Woman.

 

 

Woman
Regie: Anastasia Mikova en Yann Arthus-Bertrand
Land: Frankrijk
Jaar: 2020
Duur: 104 min.
Release in België: 11 maart 2020
Meer informatie hier.