fbpx
deMens.nu

Scheidingsritueel

” Vijf jaar na de scheiding wilde ik erkenning geven aan wat geweest was en uitspreken wat ik voelde, niet zomaar tegen vriendinnen of een therapeut, maar tegen mijn ex-partner en onze zoon. Zo zit ik in elkaar. Ik vind zelfzorg erg belangrijk en dit had ik nodig voor mijn emotionele welzijn. De enige vraag was: hoe? Ik begon te googelen en kwam terecht op de website scheidingsritueel.be, een initiatief van deMens.nu, een vrijzinnige humanistische vereniging. Meteen ging er een lampje aan in mijn hoofd: er bleek een woord en een vorm te bestaan voor wat ik in gedachten had. Ik nam contact op met Maarten Peeraer, consulent bij het Huis van de Mens, die me meedeelde dat ik de eerste persoon in Vlaanderen was die een intakegesprek aanvroeg om een scheidingsritueel te bespreken.”

 

Lees de volledige getuigenis van Pegie Meeusen op weekend.knack.be

 

Het huisvandeMens biedt mensen aan om bij elk belangrijk overgangsmoment in hun leven stil te staan en na te denken over hoe zij dit gepast willen invullen. Impliciet horen daar ook scheidingen bij. Want het afsluiten van een relatie en een scheiding zijn belangrijke overgangsfasen die het leven van een individu drastisch veranderen. Dit impliciet aanbod hebben we nu expliciet gemaakt door ermee naar buiten te komen. We willen graag een positieve bijdrage bieden in het omgaan met een scheidingsproces.

Een scheidingsritueel roept vaak veel vragen op. ‘Wie doet dat nu?’, ‘Waarom moeten we een mislukking vieren?’ of ‘Moeten we dan in lange witte gewaden komen?’ Al deze vragen kregen we al te horen. Die lange witte gewaden moeten natuurlijk niet. Het is niet iets raars of exotisch. Een mislukking vieren is het ook niet. Een scheidingsritueel past eerder in het rijtje van de afscheidsplechtigheden. Net zoals bij een uitvaart herdenk je hier ook de mooie dingen die je hebt beleefd in je relatie. En dit ondanks het verdriet en de kwaadheid die je op het moment van de scheiding voelde.

Bij een scheidingsritueel gaat het om erkenning geven aan wat mooi was, om te vertellen dat het nu ‘ok’ is en om de ander welgemeend het beste te wensen voor de toekomst. Bovendien blijf je als ouder ook verbonden door je kinderen. De ouderrol blijft, de omstandigheden veranderen wel.

 

Lees hier het volledige artikel Het scheidingsritueel tekst VAT pdf, geschreven door moreel consulent Maarten Peeraer.

Meer weten?  contacteer antwerpen@demens.nu