fbpx
deMens.nu

Laat solidariteit viraal gaan

Wij zijn een verbonden bende – wij vrijzinnig humanisten – en we hebben heel wat dingen gemeen. Ieder van ons beschikt over een overvloed aan gezond verstand, empathie, solidariteit, daadkracht en doorzettingsvermogen. Laat dat nu net de eigenschappen zijn die ons zullen wapenen tegen deze crisis.

Ons gezond verstand zegt ons dat we de richtlijnen die door experten zijn opgesteld nauwgezet moeten opvolgen. Ook al behoren we zelf niet tot de risicogroep, we dragen de verantwoordelijkheid voor degenen die wel kwetsbaar zijn. Verbondenheid kan ook op afstand.

Met onze fors getrainde empathiespier zullen we de komende tijden bergen verzetten. Op sociale media zie je een stortvloed aan hartverwarmende initiatieven. Zo schrijven we bijvoorbeeld massaal brieven naar eenzame mensen, bieden we spontaan logistieke hulp aan onze buren, koken we voor druk bezette zorgverleners en vangen we elkaars kinderen op waar nodig. Sluit je aan bij bestaande acties of richt er zelf één op. Creativiteit zal ons redden!

De meeste mensen deugen, schrijft Rutger Bregman in zijn gelijknamig boek. Wel, nu is het moment om met z’n allen te bewijzen dat hij potverdikke nog gelijk heeft ook. Maatschappelijke solidariteit is voor ons vrijzinnig humanisten van onschatbaar belang. Zorg dus voor elkaar, in elke mate van het mogelijke, over alle grenzen heen, welke dat dan ook mogen zijn.

We hebben met z’n allen in het verleden al meermaals onze daadkracht getoond. De bewijsstukken zijn talrijk. Die energie, dat enthousiasme, die veerkracht, is vandaag belangrijker dan ooit. Dit is onontgonnen grond, we hebben zoiets nog nooit meegemaakt en we weten ook niet waar ons dit brengt. Maar samen zetten we door. Deze wereld op zijn kop zetten we samen terug met zijn pootjes op de grond.

Denk voor jezelf, denk aan elkaar
Zorg voor jezelf, zorg voor elkaar

 

Anne-France Ketelaer

Algemeen Directeur deMens.nu

annefrance.ketelaer@demens.nu