fbpx
deMens.nu

Levensbeschouwingen kwamen samen in Gent.

Vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen, waaronder ook de vrijzinnig humanisten kwamen in het centrum van Gent samen. Als symbool voor de verbondenheid tussen elkaar, de Gentenaars en alle zorgverleners. Het ontmoetingsmoment was live te volgen via het YouTube-kanaal van de stad.

Tijdens een moment van ontmoeting willen de stad en vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwelijke organisaties, erediensten en overtuigingen hun verbondenheid met elkaar, de Gentse burgers en alle zorgverleners zichtbaar maken. Elke levensbeschouwing kon tijdens deze ontmoeting een lied, gebed of tekst voordragen. Afsluiten gebeurt met een moment van stilte.

‘Het is een krachtig signaal dat mensen met verschillende overtuigingen elkaar vinden in moeilijke tijden. Welke religie of levensbeschouwing men ook belijdt: we vinden kracht en steun bij elkaar en betuigen samen onze dankbaarheid aan iedereen die zich inzet om deze crisis aan te pakken.’

Voor het Vrijzinnig humanisme: Vrijzinnig humanistisch consulenten Ward Daenen en Anniek de Pauw

Speech Ward De Baene:

Hoe ga je om met je medemens in tijden van corona? Deze vraag stelden wij onszelf.
Als vrijzinnig humanist ben ik natuurlijk een grote fan van de mens in al zijn verscheidenheid. Ik ben fan van zijn empathie, zijn veerkracht en zijn rationaliteit.

Rationeel problemen oplossen maakt deel uit van onze menselijke natuur, net zoals het feit dat wij sociale wezens zijn. In die sociale context komen wij tot bloei. Waarom? Wel, omdat wij elkaar nodig hebben! Het zit ingebakken in ons DNA. Als wij dus doen want we gewend zijn te doen, gebruiken we ons verstand om op een sociale manier ons leven te verbeteren, om ons het lot van onze medemens aan te trekken. Als denkende mensen zijn we dus per definitie verbonden met elkaar.

En dit brengt meteen zingeving met zich mee. Zinvol leven in deze tijd is voor mij daadwerkelijk de individuele situatie van mijn medemens verbeteren. Laat net dat een uitdaging zijn in deze vreemde Corona tijd!
Er is niets veranderd en toch is alles anders, beseffen we door deze pandemie. Er zit nu overal een spatscherm of computerscherm tussen. Er zit overal ontsmettingsalcohol en handzeep tussen. En er zit overal een masker tussen dat ervoor zorgt dat ik niet meer zie wat je zegt. Maar ik hoor jou nog altijd.

Daarom zeg ik u graag, als vrijzinnig humanist, dat wij er als mens meer dan ooit, nooit helemaal alleen voor staan. Ons lot is verbonden met dat van een ander en net daarom hebben wij nood aan een wereldwijde solidariteit.

Groter dan Gent, groter dan België, groter dan Europa. Als vrijzinnig humanist ben ik dus kosmopoliet. De wereld is mijn thuis en met deze globale crisis betekent kosmopoliet meer dan ooit verbondenheid met ieder mens waar ook ter wereld, want Corona ontziet niemand.

Vandaag de dag wordt ons veel verboden maar we kunnen blijven nadenken, onze gevoelens kunnen we blijven uitdrukken en de natuur komt nog steeds in volle bloei. Daarover gaat het lied ‘Sarah’s song’ dat mijn collega Anniek De Pauw zal zingen. Zo steekt zij U allen een warm hart onder de riem.

Anniek De Pauw zong het lied Sarah’s song van Greenham common:

They can forbid nearly everything But they can’t forbid me to think And they can’t forbid my tears to flow And they can’t shut my mouth when I sing.

They can forbid nearly everything But they can’t forbid me to think And they can’t forbid the flowers to grow And they can’t shut my mouth when I sing.

They can forbid nearly everything But they can’t forbid me to think And they can’t forbid the sun to shine And they can’t shut my mouth when I sing.