fbpx
deMens.nu

Polen verbiedt abortus bij foetus met aangeboren afwijking

Gisteren had Polen al een van de strengste wetgevingen rond abortus in de Europese Unie. Vandaag wordt die nog een beetje strenger. Abortus kan in Polen voortaan enkel nog als de gezondheid van de vrouw in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting.

De parlementsleden van de conservatieve partij PiS waren een tijd geleden naar het Grondwettelijk Hof gestapt om de toenmalig wetgeving te verstrengen. Het Grondwettelijk Hof geeft hen nu gelijk op grond van de wettelijke bescherming van het leven van elke persoon.

Volgens VRTNWS werden in Polen vorig jaar 1.100 abortussen uitgevoerd. In bijna alle gevallen zouden deze zwangerschapsafbrekingen vandaag ongrondwettelijk zijn. Heel wat vrouwen trokken voordien al de grens over om een abortus te laten uitvoeren en men verwacht dat het aantal enkel nog maar zal stijgen. In tijden van lockdown en social distancing is dat geen sinecure.