fbpx
deMens.nu

Uit het archief: James Randi

James Randi, ook wel bekend onder zijn artiestennaam The Amazing Randi, is op 20 oktober 2020 op 92-jarige leeftijd overleden. Randi, die zijn carrière begon als goochelaar, stond bekend als beroepsscepticus en voerde jarenlang strijd tegen charlatans die zich voordeden als helderzienden. Zo bood hij een miljoen euro aan iedereen die kon bewijzen over paranormale gaven te beschikken. Het geld is nooit uitgekeerd.

Randi begon als tiener al met optreden, nadat hij was gestopt met de middelbare school. Hij voorspelde de toekomst en toerde in de jaren 40 met een kermisgezelschap door Canada. Hierna legde hij zich toe op ontsnappingskunst en deed hij trucs als The Amazing Randi. Zo ontsnapte hij uit een doodskist op de bodem van een zwembad en wist hij zich te bevrijden uit een dwangbuis terwijl hij boven de Niagarawatervallen bungelde. Optredens sloot hij af met de boodschap: „Alles wat je hier hebt gezien is een truc. Er is niets bovennatuurlijks aan.”

Hij merkte hoe goedgelovig het publiek was en hoe gemakkelijk beweringen over bovennatuurlijke gaven werden geslikt. Daarom voerde hij campagne tegen paragnosten en helderzienden. In 1974 bood hij voor het eerst geld voor iedereen die wetenschappelijk bewijs kon laten zien over bovennatuurlijke gaven te beschikken.

Uit het archief van Lichtpunt (vrijzinnige omroep): een interview met James Randi ( 24 maart 1996):