fbpx
deMens.nu

Vlaams verbod op onverdoofd slachten houdt stand

Onverdoofd slachten blijft verboden in Vlaanderen. De Europese Unie verbiedt zelf niet dat dieren onverdoofd geslacht worden, maar Vlaanderen heeft sinds 1 januari vorig jaar een decreet waarin dat wel verboden wordt.

Een tijdje terug trachtten enkele joodse en islamitische organisaties om dit Vlaamse verbod aan te vechten via het Grondwettelijk Hof, dat een prejudiciële vraag stelde aan het Europese Hof. Er werd vanuit religieuze hoek beweerd dat onverdoofd slachten een Europees recht is en beschermd wordt door de vrijheid van religie. Vlaanderen zou dus zijn decreet moeten schrappen en buigen voor de overkoepelende wetgeving van de Unie.

Daarin krijgen ze nu dus ongelijk. Het arrest bevestigt dat het verbod mag standhouden. Lidstaten mogen namelijk dieren uitgebreider beschermen dan de Europese Unie voorschrijft, Vlaanderen mag strenger zijn dan strikt noodzakelijk. Vrijheid van godsdienst kan in Vlaanderen, maar moet in ieder geval verzoend worden met dierenwelzijn.

Het rituele slachten op zich wordt nog steeds niet verboden, maar de dieren moeten wel op voorhand omkeerbaar verdoofd worden. Een klein verschil voor het religieuze ritueel op zich, maar een groot verschil voor de dieren in kwestie. De vrijheid van religie wordt dus in geen geval met de voeten getreden.

Het Hof wijst erop dat de normatieve context is veranderd en dat de maatschappij gevoeliger is geworden voor dierenwelzijn. “We schrijven vandaag geschiedenis”, glundert Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Sinds 1 september vorig jaar is onverdoofd slachten ook al verboden in Wallonië, in het Brussels Gewest kan het nog. Maar daar ligt het debat nu dus weer op tafel. Meer nog: in heel Europa staat nu de deur open voor een verbod op onverdoofd slachten.

Gaia-topman Michel Vandenbosch concludeert: “vandaag is een van de mooiste dagen uit mijn leven“.

De dieren hebben gewonnen en de religieuze hardliners haalden bakzeil.

Anthony Godfroid (raadsman van GAIA)

Citaten uit Het Nieuwsblad.