fbpx
deMens.nu

15 minuten verwondering met Jean Paul Van Bendegem

Medemensen met een passie voor kennis en kunde.

“Verwondering is wat ons voortstuwt, wat maakt dat we onze talenten ontplooien, dat we onze grenzen verleggen, dat we boven onszelf uitstijgen en, uiteindelijk geluk vinden in wat we doen. Als er geen verwondering meer is, wordt alles grijs.”

Caroline Pauwels, uit “Ode aan de verwondering”

 

15 Minuten Verwondering maakt je iedere week deelgenoot van de passie van een medemens met een speciale kennis of kunde. Neem een kwartiertje de tijd en geniet van een bijzondere kijk op een stukje van de wonderlijke wereld waarin we leven.

Jean Paul Van Bendegem over de schoonheid van wiskunde

Jean Paul Van Bendegem is filosoof, wiskundige en doctor in de wijsbegeerte. Zijn maatschappelijk engagement toont zich door de talrijke lezingen die hij verzorgt voor allerhande culturele verenigingen in Vlaanderen over een brede waaier van onderwerpen. Dit gaat samen met een zekere aanwezigheid in de media, in de vorm van radio- en tv-interviews en columns voor diverse kranten en tijdschriften en websites. Maar ook samenwerkingen met kunstenaars zoals Kris Verdonck en het ensemble B’Rock horen daarbij. Ten slotte zijn er de boeken bedoeld voor het bredere publiek zoals ‘De vrolijke atheïst’, ‘Verdwaalde stad’ en ‘Wijs, grijs & puber’.

Vanaf 26 december 2020: Katrien Kolenberg over de grootsheid van de kosmos

Katrien Kolenberg is een sterrenkundige met een passie voor muziek. In haar werk zijn kunst en wetenschap nauw met elkaar verbonden. Als professor astrofysica, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en de VUB, bestudeert ze de geluiden van sterren. Daarnaast is ze coördinator bij STE(A)M voor de Associatie KU Leuven. Haar expertisegebied omvat fotometrische en spectroscopische studies van pulserende sterren. Ze gebruikt astronomie als hulpmiddel voor wereldwijde ontwikkeling en kunst als een manier om de menselijke conditie aan te raken, vaak in kosmisch perspectief.

De uitzending ’15 minuten verwondering met Katrien Kolenberg’ is te bekijken vanaf zaterdag 26 december 8:00 uur.