fbpx
deMens.nu

Recensie: Richard Wagner. De man die opera voor het volk maakte. (Freddy Mortier)

Het boek

Hoe we vandaag naar opera, kunst en kunstenaars kijken is mee bepaald door Richard Wagner. Eind negentiende eeuw bracht Wagner de wereld in vervoering met totaalkunst. Met zijn opera voor het volk had hij even heftige voor- als tegenstanders. Dat is nog steeds zo. Vanuit een diepe passie voor Wagner probeert Freddy Mortier te begrijpen wat de componist dreef, hoe hij dacht en waarom zijn opera’s zoveel mensen blijven fascineren. De tijd waarin hij werkte, zat vol woeste politieke en culturele veranderingen. Wagner zelf was een vat vol tegenstrijdigheden: geniaal, visionair, antisemitisch, militant, veeleisend, ijdel. Freddy Mortier toont hoe Wagner zichzelf oversteeg en wat meesterwerken als Parsifal, Die Meistersinger von Nürnberg of Der Ring des Nibelungen vandaag voor ons kunnen betekenen. (uit de korte inhoud van het boek)

Recensie door Karel Van Dinter

Op de website van het Humanistisch Verbond bespreekt moraalfilosoof Karel Van Dinter het nieuwe boek.

“Meteen zet de ondertitel je dan aan het denken: Opera voor het volk? Want roept Wagner niet vooral beelden op van elitaire bombast, geniale megalomanie, mythisch heldendom en – voor de filosoof in ons – de wrevel van Friedrich Nietzsche? Maar ook – en minder fraai – van antisemitisme, Duits ultranationalisme en Wagner-de-lievelingscomponist-van-Adolf-Hitler?”

Lees de volledige recensie

Meer info

Richard Wagner. De man die opera voor het volk maakte.

Auteur(s): Freddy Mortier

ISBN: 9789463105095
Publicatiedatum: 6 november 2020
Uitgeverij: Pelckmans
Taal : Nederlands

Bestel het boek