fbpx
deMens.nu

Freddy Mortier opnieuw verkozen tot voorzitter deMens.nu

De algemene vergadering van de Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw/deMens.nu heeft Freddy Mortier, hoogleraar ethiek aan de UGent, vandaag met een overgrote meerderheid voor de tweede maal verkozen tot voorzitter van deMens.nu, de Nederlandstalige koepelorganisatie van vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel.

Lees ook hier het artikel in De Morgen

Kijk ook hier op VRT NWS

Het vakgebied van Mortier – bio-ethiek, studie van levensbeschouwing, vakdidactiek wijsbegeerte en moraal – sluit naadloos aan bij het domein van deMens.nu.

Een nieuw mandaat in een bijzonder jaar, want de Unie Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. België is vandaag een koploper op ethisch gebied. Vrijzinnigen humanisten hebben mee gezorgd voor dit ethisch klimaat dat jongere generaties nu als vanzelfsprekend beschouwen, maar dat er zonder de vrijzinnigheid nooit zou zijn geweest.

“Onze standpunten in het voordeel van méér persoonlijke vrijheid liggen pal in de lijn van de secularisering die we in het Westen meemaken. Wij, vrijzinnig humanisten, hebben effectief bijgedragen tot de totstandkoming van humane echtscheidingswetten, allerlei non-discriminatiewetten, anticonceptie-, abortus- en euthanasieregelingen – allemaal zaken waardoor de ruimte voor het ontwerp van een persoonlijke sfeer in vrijheid is toegenomen. En dat blijft onze sterkte”, dixit Freddy Mortier.

Mortier wil tijdens zijn nieuw mandaat de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing nog nadrukkelijker op de kaart zetten.

“Het vrijzinnig humanisme moet zich op de buitenwereld blijven oriënteren. Dat is in één zin mijn persoonlijk plan voor de toekomst. Ik sta voor een open vrijzinnig humanisme, één dat zich bewust is van de onnoemelijke aantrekkingskracht die het in principe kan uitoefenen.”

© Joke Goovaerts