fbpx
deMens.nu

FITTINGinSIDE (21 juni): een internationaal concert voor Wereldhumanismedag

Als we al iets hebben kunnen leren sinds het begin van de coronacrisis, dan is het wel dat sociaal en fysiek contact niet alleen van onschatbare waarde zijn, maar bovendien onvervangbaar, zelfs met de bestaande technologieën. Ook de magie van het ritueel om samen naar muziek te luisteren, zo eigen aan een live concert, valt (nog?) niet te reproduceren in de virtuele ruimte. Maar misschien creëert de huidige situatie ook haar eigen context en haar eigen, specifieke mogelijkheden? There is no such thing as a problem, there are only opportunities, gaat het gezegde.

Om van deze Wereldhumanismedag (21 juni) iets bijzonders te maken, organiseren deMens.nu, het Geuzenhuis en Humanists International ‘FITTINGinside’: een internationaal virtueel concert van het Vlaamse Nadar Ensemble voor nieuwe muziek. Deze unieke concertervaring balanceert op het raakvlak tussen kunst en filosofische reflectie over de wereld, onze huidige situatie en onze relatie tot technologie, op een manier die ons toch in staat stelt om wereldwijde verbondenheid te voelen.

We zullen 21 juni dus samen kunnen vieren met humanisten wereldwijd!

Praktisch

Wanneer: maandag 21 juni 2021 – 19 uur.

Inkom: Het concert is gratis, je hoeft je enkel in te schrijven via onderstaande link.

Eens je ingeschreven bent, houden we je via mail op de hoogte van hoe je kan deelnemen aan het evenement.

INSCHRIJVEN 19 UUR (CEST)

FITTINGinSIDE

FITTINGinSIDE speelt met de spanning tussen de technologische en de fysieke realiteit. Hoe gaat het in zijn werk? Het publiek maakt een wandeling met hoofdtelefoons en smartphone in eigen buurt, elk afzonderlijk, maar ‘verbonden’ via livestreaming. Op de hoofdtelefoons zijn sporadisch vooraf opgenomen tromboneklanken te horen, terwijl ‘op de achtergrond’ stadsgeluiden binnenkomen. Via de zoom-app op je smartphone kan je de wandelingen van anderen volgen en hoor je ook fragmenten van hun omgevingsgeluid. De fysieke realiteit van je eigen wandeling wordt zo meteen aangevuld met de technologische realiteit van andere wandelingen van over de hele wereld.

Wanneer je bij het einde van de wandeling thuiskomt, speelt trombonist Thomas Moore het vervolg van de compositie, live gestreamd naar je computer. De soundtrack op de hoofdtelefoons transformeert vervolgens gaandeweg naar stads- en omgevingsgeluiden. Voor- en achtergrond zijn nu omgedraaid, binnen wordt buiten en buiten wordt binnen. De relatie tussen beide realiteiten ondergaat zo een transformatie – net zoals onze relatie met de fysieke en technologische realiteit sinds de lockdown(s) veranderd is.

Over het Nadar Ensemble

Het Nadar Ensemble is een Vlaams ensemble voor nieuwe muziek dat in 2006 werd opgericht en intussen uitgroeide tot een vertrouwde naam in de wereld van de nieuwe muziek. Ze speelden op de meest vooraanstaande internationale podia en festivals waaronder de Internationale Ferienkurse für neue Musik (Darmstadt), Festival Musica (Strasbourg), Tzlil Meudcan (Tel Aviv), Donaueschinger Musiktage, Acht Brücken (Keulen), Ultima festival (Oslo), conDit (Buenos Aires), Tampere Biennale (Finland) en Platforma (Moscow).