fbpx
deMens.nu

Vrijdenkers

Over het loslaten van religieuze dogma’s en het vinden van je eigen pad

Vier afleveringen vanaf 2 mei, om 17.40 uur bij HUMAN op NPO 2 en NPO Start

Wat gebeurt er als je binnen een geloofsgemeenschap opgroeit en je je er op een dag niet meer thuis voelt? Daarover praat Özcan Akyol met zes voormalig gelovigen in de serie Vrijdenkers.
Eus groeide zelf op binnen het alevitisme, een vrijzinnige stroming binnen de islam. Op latere leeftijd kon hij zich er niet meer in vinden en nam hij er afscheid van. Hij is benieuwd hoe dat proces bij anderen verliep en gaat daarover in gesprek met zes jonge mensen, ieder met een andere achtergrond: joods, hindoeïstisch, islamitisch, gereformeerd vrijgemaakt, Jehovah’s getuigen en zevendedagsadventisten.

Ze hebben allen afscheid genomen van hun geloofsgemeenschap en hebben zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Eus: “Om vrijdenker te kunnen worden, moet je een ontzettend sterke persoonlijkheid hebben. Het loskomen van religie gaat gepaard met conflicten – bijna altijd veroorzaakt door dierbaren en mensen uit dezelfde geloofsgemeenschap. Je verliest, of je het nu wilt of niet, een deel van je identiteit. Voor veel mensen is het zelfs alsof ze opnieuw worden geboren. Dat is niet alleen bevrijdend, maar ook zwaar en verwarrend.”

Een zoektocht in vier afleveringen

In de eerste aflevering vertellen de vrijdenkers Eus over hun geloof en over de zekerheden en rituelen die daarbij horen. Hoe veilig en geborgen ze zich hebben gevoeld, maar ook hoe angstig. Aflevering twee gaat over hun eerste twijfel en de worsteling om te breken en een eigen pad te durven gaan. In aflevering drie vertellen ze over hun coming-out: hoe vertel je aan je ouders dat je niet meer gelooft? In de laatste aflevering vraagt Eus of het inslaan van de eigen weg hen de vrijheid heeft gegeven waarnaar ze verlangden.

Vrijdenkers is een serie van HUMAN, in coproductie met De Haaien, onder regie van Eva de Breed.

Meer informatie: human.nl/vrijdenkers

De afleveringen van Vrijdenkers kunnen vanaf 2 mei ook teruggekeken worden op www.npostart.nl.

Napraten over Vrijdenkers

Naar aanleiding van de serie organiseert het Humanistisch Verbond via hun platform De Vrijdenkplaats een napraatavond op dinsdag 25 mei. De Vrijdenkplaats is voor iedereen die een geloof heeft of wil verlaten. Meer informatie en aanmelden.

Foto bovenaan: Vrijdenkers © HUMAN