fbpx
deMens.nu

Wereldmenstruatiedag: regels zijn regels.

Het is vandaag Wereldmenstruatiedag, een dag om bewustzijn te creëren rond menstruatieschaamte en menstruatiearmoede. Onder het overkoepelend project “M² – Maak een einde aan menstruatiearmoede” aangestuurd door de Vrouwenraad, werken we binnen deMens.nu aan diverse initiatieven om dit dubbele probleem aan te pakken. Een overzicht van waar we mee bezig zijn.

#stopmenstruatieschaamte

Er heerst nog veel schaamte rond het thema menstrueren. Nog steeds kijken we liever naar bloederige filmscènes dan naar reclame met écht menstruatiebloed, durven we niet toegeven dat we ongesteld zijn of moffelen we een tampon goed weg zodat zeker niemand die ziet wanneer we naar het toilet gaan.

Met diverse acties willen we het taboe rond menstrueren helpen doorbreken.

Stelletje Ongeregeld

Met onze nieuwe pagina Stelletje Ongeregeld strijden we op Facebook tegen het menstruatietaboe. Het wordt de thuisbasis van heel wat weetjes, memes en acties rond de problematiek.

De pagina is nog jong, dus alle steun is welkom op ons te helpen. Zo staan we samen sterk in de strijd tegen het taboe.

Bezoek Stelletje Ongeregeld op Facebook

Vandaag lanceerden wij op Facebook ook een profielkader waarmee we de aandacht willen vestigen op het probleem van menstruatieschaamte. Dit profielkader is te vinden onder de naam “stopmenstruatieschaamte”.

Probeer het profielkader uit

La La Love You

Op 5 juni verschijnt in de podcastreeks LaLaLoveYou een aflevering over het taboe op menstruatie.

Je kan dus gerust hun Facebookpagina volgen om daaraan herinnerd te worden. Daar vind je ook de voorgaande podcastafleveringen en livestreams rond liefde & seksualiteit (in tijden van corona en daarbuiten).

Bezoek La La Love You op Facebook

En meer

In het najaar lanceren we nog luisterboxen met diverse getuigenissen over het thema en kondigen we een wedstrijd aan om de meest stijlvolle menstruatieslip te ontwerpen. De beste exemplaren zullen op een slotevenement begin 2022 geveild worden voor een goed doel.

deMenstruatiearmoede.nu

Wist je dat 1 op 8 meisjes soms niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen en dus moet improviseren met toiletpapier en zakdoeken?

Daarom hebben we ook enkele projecten op poten gezet om te strijden tegen de problematiek van menstruatiearmoede.

Die projecten vind je allemaal terug op www.deMenstruatiearmoede.nu, maar hieronder al een kleine bloemlezing.

Bloedhekel aan Armoede

We plaatsen in september in de huizenvandeMens Gent, Aalst, Hasselt, Bree, Brussel en in het Vrijzinnig Punt Hasselt inzamelboxen voor maandverband.

We werken over de provinciegrenzen heen aan een promocampagne om zoveel mogelijk materiaal op te halen. Elk huis/VC werkt samen met armoede-organisaties en vrijwilligers om het gedoneerde materiaal daar te brengen waar het heel erg nodig is.

Eens deze basis is gelegd, hopen we dat in 2022 zoveel mogelijk huizenvandeMens en Vrijzinnige Centra een inzamelbox voorzien.

Bloedmooi – die eerste keer is een speciaal moment

Met “Bloedmooi” werken we aan een toolbox om de eerste keer menstrueren positiever te belichten. Hier in Vlaanderen is dat vooral een gebeuren dat in stilte of zelfs in schaamte verdwijnt. Dat blijkt ook uit onze online bevraging die door ruim 1000 leerlingen werd ingevuld. Ruim 85% van hen gaf aan dat er niets speciaals werd gedaan rond hun eerste menstruatie. Nochtans is dat in veel culturen wel een bijzonder overgangsmoment, hoewel niet noodzakelijk altijd een positief.

Wij willen mensen inspireren om dit moment positief te benaderen door voorbeelden, getuigenissen en verhalen te delen. We werken toe naar een eigen website die we in het najaar lanceren.

Schilders op Bezoek – een handige tool voor leerkrachten

Het CGSO (Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding) een erkende lidvereniging van deMens.nu, werkt een educatieve box uit voor leerlingen in de eerste graad secundair. Met de box ‘Schilders op Bezoek’ kunnen leerkrachten hun leerlingen kennis en vaardigheden rond menstruatie bijbrengen met ondersteunend visueel materiaal. De box zal begin volgend schooljaar af zijn en zal in elk huisvandeMens kunnen ontleend worden.

Lees alles over onze projecten op de website

Lees meer over de verschillende projecten rond menstruatieschaamte en menstruatiearmoede in onze post van maart.