fbpx
deMens.nu

Alles kapot!

Een pleidooi voor natiebouw

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr3. Lees hier meer recensies.

Philipp Kocks

Wie zich vandaag aan het identiteitsdebat waagt, trekt best fluwelen handschoenen aan. Zelden heeft een topic een meer polariserend effect gehad. Anton Van Dyck pakt het anders aan. Hij gaat er in zijn boek Alles kapot! Een pleidooi voor natiebouw met de sloophamer door.

Zich baserend op zijn studententijd in Zuid-Afrika, trekt de auteur de lijn door naar de Europese identiteitskwestie. In Zuid-Afrika heeft men namelijk nog niet zo lang geleden een hele identiteitsomwenteling gekend. In Europa wordt ‘identiteit’ vandaag door populistische denkers gekaapt, waardoor de term bij veel mensen argwaan oproept.

Nochtans is volgens Van Dyck het debat niet voeren een stap terugzetten. In zijn boek gaat hij het gevecht aan en weerlegt hij met precisie een aantal extreme gedachtegangen. Eens weerlegd, biedt hij meteen een aantal tools aan om een volk, natie of individu wel te laten nadenken over hoe hun identiteit vorm te geven.

De boodschap daarin is duidelijk. Identiteit is niet iets dat opgelegd kan worden. Ze kan, mede door invloed van buitenaf en vanuit het verleden, alleen door jezelf ingevuld worden.

 

Alles kapot!
Een pleidooi voor natiebouw
Anton Van Dyck
VUBPress, 2020
ISBN 9789057189975

Foto bovenaan © Shutterstock.com