fbpx
deMens.nu

Humanists International lanceren Protect Humanists at Risk 2021

Op 29 juni 2021 lanceerde de internationale koepelorganisatie Humanists International haar jaarlijkse fundraisingcampagne ter ondersteuning van Protect Humanists at Risk. Met het ingezamelde geld ondersteunen ze humanisten die hun leven riskeren om hun waarden te verdedigen in hun eigen land. In het afgelopen jaar kreeg de organisatie meer dan 200 hulpvragen van humanisten die vrezen voor hun veiligheid.

“Elke maand krijgen we gemiddeld 16 aanvragen binnen van humanisten wereldwijd die zich onveilig voelen omwille van hun humanistische identiteit”, zegt Emma Wadsworth-Jones, Humanists at Risk coördinator bij Humanists International. “We hebben het dan over activisten die pleiten voor wetenschappelijke vooruitgang, sociale hervormingen en een tolerante en vrije samenleving. Daardoor staan zij vaak aan het front van de strijd voor vooruitgang: secularisering, democratie, vrouwenrechten, LGBTQI+-rechten, vrije meningsuiting, vrijheid van levensbeschouwing, antiracisme, kritisch denken etc. Wij moeten hen blijven ondersteunen.”

Humanists International lanceert daarom voor een vijfde jaar op rij hun fundraiser om de 25.000 Britse Pond in te zamelen die nodig zijn om deze mensen te helpen. “In de laatste 12 maanden hebben we 72 humanisten kunnen helpen”, voegt Emma toe. “Wij hielpen activisten met hun medische, juridische, logistieke en levensnoodzakelijke kosten, inclusief huur en voeding. Een groot deel van dit fonds gebruikten we om Mubarak Bala, de president van de Humanist Association of Nigeria, te helpen. Bala zit al 429 dagen vast in gevangenschap zonder proces.”

LEES MEER OVER MUBARAK BALA

“Maar onze hulp gaat veel verder dan enkel financiële ondersteuning. We helpen met asielaanvragen van humanisten die hun land moesten ontvluchten, we zetten grootschalige internationale campagnes op om mensen vrij te krijgen uit gevangenschap en nog veel meer. Elke aanvraag vergt een specifieke aanpak.”

Wil je Emma ondersteunen om humanisten wereldwijd te helpen?

DONEER HIER

“We werken in een paradox’, zegt Emma. “Hoe beter we worden in het helpen van Humanists at Risk, hoe meer aanvragen er binnenkomen van humanisten die zich onveilig voelen. Om hen te helpen hebben we meer middelen nodig. Daarom hebben we de hulp nodig van de internationale humanistische gemeenschap. Zonder hen hebben we geen schijn van kans in onze strijd voor Humanists at Risk.”